Državne investicije rastu, privatne još kaskaju

Ekonomisti kritikuju preterano povećanje plata i pozdravljaju rast ulaganja

Ostavite komentar


  1. Investicije rastu u infrakstrukturi. Znači gradićemo, ulagaćemo u putnu infrastrukturu, gradićemo, naravo uz pomoć kredita iz Kine, Azerbejdžana itd. Ova vlast nezna da uposli i pomogne malim i srednjim preduzećima da ovi stvaraju višak vrednosti, koji se delom uliva u državnu kasu, i na taj način imamo svi koristi. Oni besomučno, uz pomoć kredita, stvaraju privid da se radi, gradi, a malo toga ostane u Srbiju. Ovo je još jedna godina propuštene prilike da se pomognu građani Srbije da svojom pameću i znanjem pokrenu Srbiju. Neznanje ove vlasti će nas preskupo stajati.

    1. mala i srednja preduzeća su udavljena kada su ugašeni domaći veliki sistemi. mala i srednja preduzeća mogu da budu uspešna samo ako postoje veliki sistemi za koje ovi rade. strani veliki sistemi nemaju interes da angažuju domaća mala i srednja preduzeća, jer nastoje da minimalizuju troškove u Srbiji, pa ni agende, priveske i olovke ne kupuju ovde, nego dovlače iz zemlje porekla, ili treće zemlje. „strane investicije“ su inače pogrešan naziv za pojavu gde država Srbija subvencioniše svako novootvoreno radno mesto koje kreiraju isključivo „strani investirori“ (domaćima šipak), tako da kada se preračuna, ispada da Srbija sama finansira strane investicije!

      1. Delimično ste u pravu. Mala preduzeća ne moraju da budu vezana samo za industrijske sisteme. Znate li vi kolike su ogromne potrebe u svetu za lekovitim biljem i gljivama. Država (da ima pameti, a nema) bi mogla da finansira mini sušare i da ih dodeli ko god ispuni uslove. Potrebna je i edukacija zainteresovanih za plantažno gajenje lekovitog i aromatičnog bilja. Tim ljudima kada uđu u posao država više nije potrebna. Plasman ovih proizvoda je obezbeđen, a zarade nisu zanemarljive. Ovo je samo jedan od primera, a ima ih na desetine i svi su vezani za ZEMLJU, naše blago koje vlast ne prepoznaje.

  2. Svaki razuman čovek zna da je privatni sektor odraz ekonomske moći jedne zemlje. Kažu, ako hoćete da znate koliko je jedna država ekonomski jaka po ulasku u nju pogledajte železnicu. Ali, naša se vlada bavi sopstvenim sektorom za koji mora da grbavi privatni i hvali se povećanjem plata. Supruga mi radi za 200 evra već godinama, a radnice gazdu non-stop moraju da podsećaju da je država podigla minimalac i da bi trebalo da im poveća plate. Inspekcije ništa ne rade, svako svakoga poznaje i čitav grad je korumpiran zajedno sa šerifom. I zamorna priča se nastavlja dalje.

  3. Kakve privatne investicije!? Svi oni u Srbiji koji eventualno imaju pare za to, tajkuni, stekli su to pljačkom, prevarom, neplaćanjem poreza, kupovinom društvenih firmi, u dogovoru s političarima, u bescenje a ne retko i nasiljem. Takvi NE INVESTIRAJU, njih biznis ne interesuje!

  4. Џаба и овај текст кад нестиже, од силних портала, телевизија и новина контролисаних од српске насилне странке, до обичног грађана који се пали на то што Звезда игра ЛШ и вјерује да се Вучић нешто пита за Косово и Метохију. Људи живе у жешћој заблуди. Ко није чуо морамо лагамо да му јавимо.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.