Državni sekretari često bolje plaćeni od svojih ministara 1Foto: Milan Ilić mduls.gov.rs.

Više od polovine državnih sekretara nije ispoštovalo zakonsku obavezu da do 15. maja podnesu Agenciji za sprečavanje korupcije prijavu o primanjima i imovini, a slična je i situacija sa pomoćnicima u većini ministarstava.

Naime, na dan kada smo napravili presek, 25. juna, od 64 imenovana državna sekretara, samo je 25 podnelo ažurnu prijavu, 16 njih na sajtu Agencije još uvek „drže“ stare prihode sa prethodnih funkcija, dok o primanjima i imovini 23 – nema nikakvog traga.

Državni sekretari često bolje plaćeni od svojih ministara 2
Foto: Youtube

I od 122 pomoćnika, poslednje stanje dostavilo je tek njih 53, prijave iz ranijih godina i sa prethodnih funkcija nalaze se na stranicama 49 funkcionera, dok se 19 uopšte nije obaziralo na zakonsku obavezu.

Iz podataka koji su dostupni ispada da je prosečna zarada određena za državne sekretare od 103.000 do 116.000 i za manje od desetak hiljada je ispod ministarske.

Ali, kako i oni imaju naknade za rad u raznim telima i upravnim odborima, pojedini daleko premašuju zaradu svog „šefa“.

Najviše je u tome napredovao jedan od četiri sekretara (od ukupno osam) Ministarstva poljoprivrede koji se nalazi u bazi podataka Agencije, Atila Juhas.

On sa raznim dopunskim primanjima iz državne kase dostiže 248.000 mesečno – čak za 50.000 više od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, i to pre povećanja zarada koje je usledilo nakon njegove prijave prihoda.

Ostala dva funkcionera u istom ministarstvu imaju platu sa dopunom, od oko 153.000, dok jedna sekretarka prima samo osnovnih 112.000.

Državni sekretari često bolje plaćeni od svojih ministara 3
Foto: mpravde.gov.rs

Takođe, od pet državnih sekretara u Ministarstvu prosvete samo dva su prijavila imovinu. Među njima je Zoran Kasalović, koji sa osnovnom platom od 103.000, naknadom za odvojeni život (55.000) i prihodom od ispitivanja kandidata u Ministarstvu državne uprave (44.000) za čitavih 80.000 premašuje primanja ministra u tom resoru.

U Ministarstvu finansija, od pet sekretara dva su dostavila podatke o prihodima koji su na nivou osnovne zarade resornog ministra (103.000 – 106.000), samo što oni nemaju dodatne naknade.

U Ministarstvu privrede samo je Dragan Stevanović naveo da zarađuje osnovnu platu od 106.000 i još 54.000 za rad u Komisiji za privatno-javno partnerstvo, čime se gotovo izjednačio sa resornom ministarkom.

Dvojica njegovih kolega nisu ništa prijavili.

U sektoru zaštite životne sredine najviše je vrednovana sekretarka Jelena Tanasković, koja sa osnovnom platom i po osnovu članstva u Nadzornom odboru Dunav osiguranja izlazi na 174.000, za koju hiljadu više od ministarke Irene Vujović, dok se plata još dva funkcionera istog ranga u tom ministarstvu kreće oko 130.000.

Dvojica nisu dostavila prijave.

Državni sekretari često bolje plaćeni od svojih ministara 4
Foto: mduls.gov.rs

Slično je i u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tri od šest se nalaze u bazi Agencije, a osnovna zarada im se kreće oko 103.000, koliko ima i jedini sekretar u Ministarstvu za omladinu i sport.

Sekretar u Ministarstvu za brigu o selu još na sajtu Agencije drži stare podatke iz perioda kada je radio u Ministarstvu za rad.

U Ministarstvu trgovine plata dva sekretara kreće se oko 106-108.000 s tim što jedan od funkcionera ima i dodatak za odvojen život od 60.000 dok dva nisu dostavili svoje prihode i imovinu.

Oba sekretara Ministarstva pravde imaju prijavljenu osnovnu zaradu od oko 110.000 s tim što jedan prima dodatak za odvojen život od 38.000 dok drugi po osnovu učešća u radu Komisije za naknadu štete, i kao član Upravnog odbora Pravosudne akademije mesečno izađe na 175.000.

Samo jedna sekretarka, od ukupno njih četvoro iz Ministarstva državne uprave, prijavila je primanja koja sa dodatkom iz opštine Kula iznose 175.000, a od pet visokih funkcionera Ministarstva zdravlja regularnu prijavu ima samo jedan, ali on ne prima platu kao državni funkcioner, već kao profesor Medicinskog fakulteta i na Institutu za onkologiju.

I u Ministarstvu za rad samo su dvoje od pet državnih sekretara obelodanili primanja koja se kreću oko 108.000 ali su uvećana za 34.000 odnosno 17.500 po osnovu članstva u upravnim odborima Nacionalnog parka Tara i Fonda solidarnosti.

Državni sekretari često bolje plaćeni od svojih ministara 5

Praktično, gotovo četvrtina državnih sekretara iz državne kase dopunjuje svoje zarade pa se kod njih prosečna plata uvećava i dostiže od 130.000 do 250.000 dinara. Ubedljivo najmanje prima sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova koji je prijavio zaradu od 85.000 dinara.

Više fali nego što ima

Prijave prihoda nije podneo nijedan od tri sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i nijedan od ukupno (čak) šest pomoćnika, nijedan od takođe tri sekretara u Ministarstvu rudarstva i energetike, gde su bar pomoćnici bili ažurniji – od sedam imenovanih samo dve prijave nedostaju. Ni dva državna sekretara u Ministarstvu odbrane i tri od četiri pomoćnika nisu objavili nova primanja kao ni sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i sekretar Ministarstva za brigu o selu. Praktično, samo su svi sekretari i pomoćnici u Ministarstvu pravde uredno dostavili podatke o primanjima, dok kod svih ostalih više „fali“ nego što ima.

Visoko plaćeni

U drugoj liniji vladinih funkcionera koji su objavili svoje prihode, državnoj sekretarki Jovanki Atanacković iz Ministarstva rudarstva i energetike na osnovnu zaradu od 125.000 dodaje se još i naknada za članstvo u Skupštini „Koridora Srbije“, pa ona mesečno izađe na 166.000, dok je njena resorna ministarka Zorana Mihajlović izabrala da ne prima ništa. Među visoko plaćenim državnim sekretarima je i Ferenc Vicko, funkcioner Ministarstva zdravlja, jedini od pet koji je prijavio imovinu, ali on zaradu ne prima iz Ministarstva, već u Institutu za onkologiju i na Medicinskom fakultetu, ukupno 198.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari