Prvo opštinsko tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv bivšeg vozača Uprave za zajedničke poslove republičkih organa N. L. zbog sumnje da je oštetio budžet za oko 3,4 miliona dinara, saopštio je predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović.


– Istraga je pokrenuta po krivičnoj prijavi DRI zbog sumnje da je N. L. dok je bio vozač republičkog pravobranioca, falsifikovanjem službenih isprava prikazivao uvećanu potrošnju benzina i pređenu kilometražu. Nesaglasnost potrošnje benzina i kilometraže u putnim nalozima pravobranioca i Uprave za zajedničke poslove utvrdili smo u postupku revizije svrsishodnosti poslovanja državnih organa u 2013. godini – rekao je Sretenović na skupu na kojem je predstavljen rad DRI.

On je kazao da je ova revizija bila prva revizija svrsishodnosti koju je uradila DRI, a da je u toku revizija svrsishodnosti upravljanja državnim vozilima, u okviru koje su kontrolisana „vozila 126 subjekata“. DRI je takođe kontrolisala raspolaganje imovinom u svojini Republike Srbije, u okviru koje je konstatovano da je u državnom vlasništvu oko 580.000 stanova i objekata, a da njima raspolaže oko 12.000 mogućih budžetskih korisnika. Jedan od velikih problema u ovoj oblasti je što postoji „tanka baza podataka“ o ovakvim stanovima i objektima.

Vrhovni revizori DRI najavili su da će krajem godine objaviti 130 izveštaja revizije poslovanja budžetskih korisnika u 2013. godini. Ova institucija je do sada ukupno objavila 269 izveštaja na osnovu kojih je zbog utvrđenih nepravilnosti izrekla veliki broj obavezujućih preporuka, a protiv 898 lica podnela 747 prijava, među kojima 597 prekršajnih, kao i po 75 krivičnih i prijava za privredni prestup. Prema podacima DRI, od ukupnog broja podnetih prijava do sada je okončano oko 200, od kojih 160 u prekršajnom postupku.

Na lokalu podižu plate mimo propisa

– Najčešće nepravilnosti koje su utvrđene u postupku revizije poslovanja lokalnih samouprava su veće obračunavanje zarada zaposlenih u odnosu na propise, koje smo konstatovali u skoro svim samoupravama koje smo kontrolisali. Takođe, konstatovali smo i da su finansijski izveštaji lokalnih samouprava nepouzdani, odnosno nedovoljno istiniti i objektivni, kao i da sistem interne kontrole ne postoji u dovoljnoj meri – rekao je vrhovni državni revizor Duško Pejović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari