Dug put do 20. mesta na Duing biznis listi 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Realno je da Srbija do kraja mandata ove vlade bude među prvih 20 zemalja na rang-listi Svetske banke „Duing biznis“, izjavila je juče ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić

Ona je to rekla predstavljanju ovogodišnje liste na kojoj je Srbija napredovala sedam mesta i zauzela 47. poziciju. Srbija u poslednje dve godine beleži veliki skok na Duing biznis listi, koja meri koliko je u kojoj zemlji lako poslovati, ali do pomenutog 20. mesta, na kojem je trenutno Island, ima još mnogo posla.

Za to mesto Islandu je ove godine bilo potreban 78,91 poen na „Duing biznis“ listi, što znači da je Srbija 6,62 poena daleko od te pozicije. To je velika razdaljina, naročito ako se zna da smo ove godine napredovali za „tek“ 2,59 poena i sa tim rezultatom ušli u prvih deset reformista na svetu. A da bismo dobili tih 2,59 poena, morali smo da preskočimo više od 100 zemalja po kriterijumu lakoće dobijanja građevinskih dozvola i više od 60 zemalja po jednostavnosti plaćanja poreza. Što se zemlja više penje na lestvici, to je teže napraviti dodatni pomak.

S druge strane, ni ostale zemlje ne miruju, pa će tako svake sledeće godine biti potrebno sve više poena za to 20. mesto, što posao čini još težim.

Međutim, Srbija još ima mnogo prostora da relativno jednostavno poboljša svoje poslovno okruženje. Recimo, jedna od kategorija u kojima je naša država najgore plasirana jeste lakoća uvođenja struje u objekat. U Srbiji su za to potrebna neverovatna četiri meseca, to jest 125 dana, dok se u pomenutom Islandu priključak dobija za samo 22 dana.

Tamo je za obezbeđivanje poštovanja ugovora sudskim putem potrebno 417 dana, a u Srbiji 635 dana. Kod nas treba da prođu dve godine da bi se okončao stečajni postupak, a na Islandu jedna godina. U Srbiji se građevinska dozvola dobija za 156 dana, što je taj veliki pomak koji nas je ove godine podigao na listi, ali na Islandu za građevinsku dozvolu treba samo 84 dana.

Ako hoćemo da uđemo u elitni krug zemalja koje imaju reputaciju prijateljskih za investitore, svi ovi parametri će i kod nas morati da budu kao sada na Islandu. I još mnogo bolji, jer „Duing biznis“ lista pokazuje da najbolje rangirane države kontinuirano pojednostavljuju svoje procedure, tako da za nekoliko godina današnji „islandski standard poslovanja“ neće biti dovoljan za plasman u top 20.

Koliko je to tačno najbolje pokazuje primer Makedonije, koja je rangirana kao 10. na svetu po lakoći poslovanja. To pokazuje da je čak i državama iz okruženja moguće da stignu u sam vrh ove liste. Ali, s druge strane, pokazuje i koliko će biti teško stići dotle – jer Makedonija je samo u ovoj godini ostvarila novih 2,55 poena.

Upitana za ovakav zaostatak Srbije za pojedinim zemljama regiona, Brnabić je juče ocenila da Srbija nema potrebe da gleda na region ako trči svoju trku.

„Za Srbiju je odlična vest da je i region dobar, jer je regionalna stabilnost jedan od preduslova za privlačenje investitora“, dodala je Brnabićeva, govoreći na skupu NALED-a na kojem je predstavljen „Duing biznis“ izveštaj. Ona je podsetila da se Srbija u poslednje dve godine pomerila za čak 44 mesta na ovoj listi, „što je veliki uspeh“.

Na predstavljanju izveštaja, koji su uz NALED organizovali i Ju-Es ejd i ambasada Velike Britanije, rečeno je da je Srbija rangirana ispred Crne Gore, koja je na 51. mestu, Albanije na 58. mestu, BiH, koja je 81. mestu, dok su ispred Srbije Hrvatska (43), Slovenija (32) i Makedonija (10).

Direktor Svetske banke za Srbiju Toni Verheijen takođe je ocenio da je Srbija postigla veliki uspeh i izrazio nadu da će se ostvariti Brnabićkina procena da Srbija do kraja mandata ove vlade, odnosno do 2020. godine, može i u prvih 20 na listi.

Poređenje sa najboljima: Koliko traju procedure

Kriterijum Srbija Makedonija

Otpočinjanje posla 7 dana 2 dana

Dobijanje građevinske dozvole 156 dana 89 dana

Uvođenje struje 125 dana 97 dana

Uknjiženje nepokretnosti 21 dana 30 dana

Plaćanje poreza (godišnje) 225,5 sati 119 sati

Granična papirologija za izvoz 4 sata 9 sati

Obezbeđivanje poštovanja ugovora 635 dana 634 dana

Trajanje stečaja 2 godine 1,5 godina

Izvor: Doing Business 2017

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari