Dugovao 3.000, izvršitelj mu naplatio 16.000

Slučaj penzionera Radiše Arsića ilustruje svu pogrešnost sistema izvršiteljskih naknada

Ostavite komentar


  1. Ovo je lopovluk sta rade.Meni su zbog duga od 17000din za koji nisam znao da postoji,nisam dobio nikakav papir,poziv ili bilo sta.Samo su mi blokirali racun i sad moram da platim 66000 din.Ne mogu da verujem cime se sluze lopovi sns

  2. Možete vi da blebećete i da se krijete iza nekih, nazovi, zakona koliko hoćete ali lopovluk ostaje lopovluk!

  3. Izvinite svi koji ste ogorčeni i oni koji niste, ali to je „tražili ste, gledajte“.
    Sve to je počelo sa lopovlukom još 1988, sa dolaskom SM na vlast. Lepo ste išli po mitinzima i vikali Slobo Srbine i hoćemo puške. Ovo sve je logičan nastavak tranzicije iz socijalizam u kapitalizam. U kapitalizmu su sudski izvršitelji nešto normalno. Sve se svodi na to, da se najpre svi dugovi plate, a što ostane je za hranu. Samo na taj način se izbegavaju izvršitelji.

  4. Ljudi ne znaju da su izvršitelji u sastavu izvršne vlasti i pod ministarstvom (ne) pravde…! Oni su van sudskog sistema i ne potpadaju pod sudsku vlast, a izvršavaju sudske presude po kratskom postupku, nešto kao preki sudovi. To je još jedan idiotizam ove vlasti, A. Vučića.

    1. Nagrada za ispešnost izvršenja je stavka koje nema u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, niti ima u tom zakonu neka odredba koja upućuje na ovakvu naplatu. Pravilnikom o tarifi o naknadama i nagradama za rad izvršitelja koju je doneo ministar predviđena je ova nagrada za uspešnost izvršenja. Dakle, ako izvršitelje ne naplati potraživanje, nikom ništa. Ako naplati, na primer, proda nepokretnost i naplati potraživanje, on naplaćuje od izvršnog poverioca ovu nagradu, da bi poverilac tražio nastavak izvršenja i povraćaj nagrade od izvršnog dužnika. Kako je nepokretnost prodata, izvršenje okončano, ono time počinje iznova. Nikakav poseban rad ne stoji iza te stavke i ja sam je okarakterisala kao legalan reket izvršitelja. Inicijativa da se pokrene postupak i utvrdi da je ova stavka neustavna i nezakonita, odbijena je od strane Ustavnog suda.

  5. Zatezi, rastezi, povuci potegni od 3.000 dinara, drzava rastegne na 16.000 dinara.
    Oni koji glasaju za SNS i Vucica imace popusta oni koji su protiv neka se vesaju i placaju SNS-ovo zatezanje i rastezanje.
    Zato je vojvoda putnik Ogulin-Karlobag-Virovitica siguran i raspisuje svake godine izbore. Narod je ucenjen od mafijaske drzave…

  6. Za ukupan dug od 1.150,00 eura prema firmi STATOR iz Loznice, našoj firmi je naplaćeno oko 17.000,00 eura. Srpski zakon omogućuje da spregnu advokati i izvršioci, tuže vas za svaki račun pojedinačno i potpuno u skladu sa zakonom naplate i 150 ili 200 puta veću vrednost. Dug jeste dug i mora da se plati sa svim pripadajućim kamatama, ali ovo ima sva obeležja organizovanog kriminala.

  7. Doći će uskoro i ovi uterivači dugova na red. Neće biti te mišje rupe u koju će moći da uteknu.

  8. Ja sam imao dug od 6000 dinara na osnovu mafijaškog tenderisanja ovlašćenog upravnika zgrade za 40.000 dinara po stanu, navodno za opravku krova. Naime nakon isplaćenih 12 rata i 24.000 dinara, odlučio sam da pestanem da plaćam ovaj harač. E onda iz Novosadske Informatike stiž etužba i angažovanje Javnog izvršioca koji na 5000 dinara dodaje još 26.000 dinara svojih troškova, a naknadno od Informatike još 6000 navodno za posebno angažovanje advokata. Što znači da je dug od 6000 narastao na pune 32.000 dinara! Toliko o pravnoj državi i pravu….

  9. Ukratko :
    Otac platio dug za struju (ima priznanica) ali prilikom podele elektrodistribucuje nije uknjizeno 7000 din. I stiže od izvrsitelja naplata od 27000 din. U elektrodistribuciji kažu: u pravu si ali plati gde da ides po sudovima, advokati će te više koštati.
    I evo već treci mesec odbijaju od penzije

  10. „Država će i na svaku od tih stavki naplatiti dodatnih 20 odsto PDV-a,.“..
    Da li neko zna odakle ova kratica „PDV“? Kladim se da ne zna niko, jer kad se navede pun naziv (koji sam za sebe govori) vidi se besmislica oporezivanja navedenih usluga takvim porezom. Ali drzava je cula da u EU sistemu ima nesto (eng. VAT) pa je bez da ulazi u tamosnje obrazlozenje brzo zgrabila izgovor koji lako prolazi kod neukog sveta: pa evo, mi smo u Evropi, imamo i najmoderniji poreski sistem…

  11. Udri, tuci, lomi. Kod mene bili sa dve patrole, pa otisli. Briga me za njihove znacke ako nemaju ljudskosti. Neka dodju opet. Cekam ih.

  12. Nagrada za ispešnost izvršenja je stavka koje nema u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, niti ima u tom zakonu neka odredba koja upućuje na ovakvu naplatu. Pravilnikom o tarifi o naknadama i nagradama za rad izvršitelja koju je doneo ministar predviđena je ova nagrada za uspešnost izvršenja. Dakle, ako izvršitelje ne naplati potraživanje, nikom ništa. Ako naplati, na primer, proda nepokretnost i naplati potraživanje, on naplaćuje od izvršnog poverioca ovu nagradu, da bi poverilac tražio nastavak izvršenja i povraćaj nagrade od izvršnog dužnika. Kako je nepokretnost prodata, izvršenje okončano, ono time počinje iznova. Nikakav poseban rad ne stoji iza te stavke i ja sam je okarakterisala kao legalan reket izvršitelja. Inicijativa da se pokrene postupak i utvrdi da je ova stavka neustavna i nezakonita, odbijena je od strane Ustavnog suda.

  13. Izvrsitelji,sudstvo,policija,infostan,edb… U specifikaciji troskova nema nijednog telefonskog poziva. Analogija sa poslednja dva ubistva advokata : osumnjiceni su bili stranke koje su sumnjale da ih advokati razvlace finansijski u smislu rastezanja predmeta. E sad znaju isvrsitelji da ovaj nacin njihovof rada funkcionise kod slabih i nemocnih,ali kad dodje nekom zuta minuta kao kod Majkl Daglasa u filmu Pad….

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.