Dugovi EPS-u i Srbijagasu teraju Energetiku u stečaj 1Foto: Stanislav Milojković

Energetika iz Kragujevca koja toplotnom energijom snabdeva većinu privrednih preduzeća, građane i institucije u centru Šumadije, zatražila je od Vlade Srbije da hitno reši problem starog duga tog preduzeća od 12 milijardi dinara Srbijagasu i EPS-u.

Ako taj dug u dogledno vreme ne bude izmiren, Energetici preti stečaj, odnosno bankrot, što bi najozbiljnije ugrozilo i funkcionisanje sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu.

U poslovodstvu Energetike kažu da postoji nekoliko modela za rešavanje ovog problema, a jedan od njih je konverzija potraživanja u vlasništvo preduzeća, što bi kragujevačkim „energetičarima“, kako tvrde, najviše odgovaralo. Drugi model je javno-privatno partnerstvo sa manjinskim učešćem privatnog partnera koji bi obezbedio novac za kupovinu savremene opreme za proizvodnju energije. Na višim nivoima odlučivanja, tvrde u Energetici, postoji spremnost za nalaženje rešenja, tim pre što ovo preduzeće greje više od 22.000 stanova, Klinički centar i druge zdravstvene ustanove, zatim školske i predškolske objekte i privredu Kragujevca, sem Fijata.

Račun podržavljene Energetike poslednji put je, ističu u toj firmi, bio blokiran u oktobru, i to za oko 900 miliona dinara dugova Srbijagasu. Energetika je imala i dve blokade po presudama iz kasnih 90-ih za gas i struju. Dugovi ovog preduzeća narasli su do nivoa koji ugrožava njegov dalji opstanak i funkcionisanje sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu. Pošto Kragujevac ne sme da ostane bez daljinskog grejanja, to je sasvim izvesno da će država morati da pronađe rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari