Dušan Vujović: U Srbiji postoji kontroverza oko energetike 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Nekadašnji ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da u Srbiji postoji kontroverza oko energetike, dodajući da su tom sektoru potrebne i tržišne cene, profesionalni menadžment, tehnologija, ali i diversifikacija i obnovljivi izvori energije.

Vujović je, na Kopaonik biznis forumu, rekao da kontrola cena struje onemogućava sve ove ostale aspekte, napominjući da treba podići cene struje na realan nivo, a targetirati grupe koje zaslužuju subvencije, jer je to jeftinije.

Kod nas je i problem hronične inflacije, zavaramo se da je sve uvozna inflacija, naveo je Vzjoviuć i istakao da treba postaviti ni previše slobodne, niti previše restrikivne mere, „jer kijavica prelazi u upalu pluća i sinusa“.

Vujović je ukazao na globalni fenomen digitalnog novca, odnosno na poplavu privatnog digitalnog novca koji postaje ozbiljna alternativa bankarskom novcu.

To polako zagovaraju i američke Federalne rezerve (centralna banka) i Evropska centralna banka, naveo je Vujović i dodao da je tu reč o fiskalnoj diciplini, pre nego o povredi privatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari