Dve ponude za radnike Fijata 1

Za oko 1.000 radnika kragujevačkog Fijata dve ponude su na stolu, jedna je kontinuirani rad u naredna 24 meseca u jednoj od četiri Stelantisove fabrike u Evropi, a druga, koja važi samo za Slovačku, je i mogućnost da u naredne dve godine tri meseca rade, a mesec dana budu kod kuće, piše RTS.

Kako je za RTS potvrdio Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata kragujevačkog Fijata nakon sastanka sa poslodavcem, obe ponude da predviđaju ukupni bonus od 17.000 evra, zagarantovan posao po povratku u Kragujevac, kao i da porodice zaposlenih imaju zdravstveno osiguranje tokom njihovog rada u inostranstvu.

Kako je dogovoreno, prijavljivanje zainteresovanih radnika „Fijata“ za inostranstvo počinje u ponedeljak i trajaće do petka.

Do sada je 500 radnika proglašeno tehnološkim viškom i isplaćene su im otpremnine od 790 evra po godini staža za one koji su u Fijatu, a oni koji su radili i u Zastavi za taj period su dobili 500 evra po godini.

Uz to, u kragujevačkoj fabrici će tokom tranzicionog perioda, odnosno do početka proizvodnje novog električnog automobila tokom 2024. godine, ostati 500 zaposlenih, među kojima su i oni iz zaštićenih kategorija.

Sindikalci očekuju nastavak pregovora sa državom u ponedeljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari