EBOR dodelila Kosovu zajam od 30 miliona evra 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBOR) obezbedila je zajam od 30 miliona evra za pružanje osnovnih infrastrukturnih usluga na Kosovu, jer se zemlja suočava sa uticajem pandemije korona virusa.

Kako je saopšteno iz EBOR, kriza bez presedana ozbiljno je poremetila ekonomiju i imala ogroman uticaj na javni život i kao rezultat toga, mnogi pružaoci infrastrukture pretrpeli su privremeni manjak prihoda, što je izazov koji EBOR namerava da reši.

„Prva tranša u iznosu do 14 miliona evra biće data vladi na pozajmljivanje pružaocima vitalne infrastrukture za hitnu podršku. Druga tranša do 16 miliona evra finansiraće dalju podršku dok se ne obnove prihodi i naplate“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će EBOR takođe podržati Vladu Kosova u razvoju politike vlasništva nad javnim preduzećima i poboljšanju korporativnog upravljanja, a takođe se ističe da je podrška vitalnoj infrastrukturi ključna komponenta odgovora EBOR na pandemiju.

Kako je precizirano, banka je usvojila paket solidarnosti i očekuje da će 2020-21 celokupna investicija do 21 milijarde evra biti namenjena za borbu protiv ekonomskog uticaja kovid-19.

„Današnjom pozajmicom demonstriramo odlučnost da odgovorimo na izazov kao nijedan drugi. Ono što se danas događa nema paralele u onome što smo videli u našim ekonomijama u moderno doba. Svi se moramo udružiti da bismo odgovorili na pretnju po javno zdravlje i popraviti ekonomiju“ , kazao je generalni direktor EBOR Nandita Parshad.

Zajedno sa ovim zajmom banka je na Kosovu do sada uložila više od 500 miliona evra, kroz 75 projekata od kada je tamo započela s radom 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari