EBRD daje kredit za novu fabriku turskog Feka automotiv u Jagodini 1 EBRD, Foto: EPA/TAMAS KOVACS

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da će odobriti 15 miliona evra, u vidu kredita, srpskom proizvođaču automobilske rasvete, kompaniji „Feka Automotive“.

Ta kompanija ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila, kao što su „Tojota“, „Folksvagen“ i „Stelantis“, a novac će koristiti da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje kupcima širom sveta.

Kredit EBRD će pomoći kompaniji Feka, koja je ćerka firma turske „Feka Automotiv A.S“, da izgradi novi energetski efikasan proizvodni objekat u blizini svog proizvodnog postrojenja u okolini Ćuprije.

Sredstva će biti iskorišćena za nabavku krovnih solarnih panela i instalaciju novih najsavremenijih, energetski efikasnih proizvodnih linija i opreme.

U saopštenju se navodi da je EBRD vodeći institucionalni investitor u Srbiji i sada je uložio više od devet milijardi evra kroz 353 projekta, od kojih je većina podržala privatni sektor.

Fokus te banke u Srbiji je na podršci konkurentnosti privatnog sektora, tranziciji zelene energije i održivoj infrastrukturi, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari