EBRD obezbeđuje 60 miliona evra OTP banci za finansiranje malih i srednjih preduzeća u Srbiji 1Foto: OTP Banka/Promo

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbeđuje 60 miliona evra za finansiranje OTP banci u Srbiji. Kao deo tog finansijskog paketa, 10 miliona evra zajma namenjeno je „Go Green“ programu za mala i srednja preduzeća (MSP), koji podržava Evropska unija (EU), saopšteno je danas iz OTP banke.

Kako su istakli, navedeni finansijski paket će omogućiti njihovoj banci da nastavi da podržava ulaganja malih i srednjih preduzeća u unapređenje tehnologije i opreme, povećanje konkurentnosti, kao i pružanje podrške izvoznim potencijalima.

„Povrh toga, ovaj zajam podržava i zelenu ekonomiju Srbije, imajući u vidu da će 50 odsto kredita za MSP i 70 odsto dela namenjenog programu „Go Green“ za MSP biti u skladu sa EBRD inicijativom ka Tranziciji zelene ekonomije (GET)“, navodi se u saopštenju.

Dalje je objašnjeno da će po uspešnom okončanju svojih investicionih projekata, mala i srednja preduzeća koja se finansiraju kroz program „Go Green“ za MSP, imati pravo na povraćaj novca u iznosu od 10 odsto iznosa zajma ili 15 odsto za investicije u obnovlјive izvore energije i pojedine projekte u poljoprivredi.

EU će, kako se dodaje, obezbediti podsticaje kako bi pomogla da se premosti jaz između visokih početnih troškova i budućeg povraćaja investicija.

EBRD je do danas u Srbiju uložila više od 8,7 milijardi evra kroz 340 projekata, od kojih je gotovo 70 odsto predstavljalo podršku privatnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari