EK: Slučaj ATP Vojvodine pokazuje kako se primenjuje vladavina prava u Srbiji 1FOTO Stanislav Milojković

Posle saopštenja koje je objavio prošle nedelje, Iliji Deviću, bivšem većinskom vlasniku ATP Vojvodine, stiglo je reagovanje iz Odeljenja za proširenje i susedstvo Evropske komisije, saznaje Danas.

Uz zahvalnost što o ovom slučaju redovno obaveštava delegaciju EU u Srbiji kao i Evropsku komisiju, u dopisu se napominje da “Evropska komisija ne može intervenisati u pojedinačnim sudskim predmetima, izražavati mišljenje o njima ili posredovati u njima”.

– Međutim, uveravamo Vas da Evropska komisija pažljivo prati celokupnu situaciju vladavine prava u Srbiji u okviru pregovora Srbije o pristupanju EU. U ovom kontekstu, cenimo i primamo na znanje primljene informacije. To je od pomoći u smislu razumevanja i procene kako se vladavina prava primenjuje u Srbiji – navodi se u dopisu EK u kojoj se stečaj ATP Vojvodine nalazi pod stalnim monitoringom.

Podsetimo, prošle nedelje je Dević ukazao da Privredni sud u Novom Sadu već tri puta donosi iste odluke kojima pokušava da izda nalog Katastru da skine hipoteke sa objekata ATP Vojvodine kako bi se novi vlasnik upisao. U slučaju da se to dogodi, drugi poverioci, među njima Poreska uprava, banke i Dević, ne bi mogli da naplate svoja potraživanja. Već dva puta je Privredni apelacioni sud obarao takva rešenja uz pouku da sudija nije nadležan za taj postupak, ali je uprkos tome, i treći put odlučeno na isti način. Dević se i na tu odluku žalio, predmet se nalazi u Privrednom apelacionom sudu, ali i pored toga što postupak nije okončan, Privredni sud je zakazao završno ročište u stečaju ATP Vojvodine za 3. avgust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari