Ekonomija Svetskog prvenstva u Kataru: Karta za finale i do 1.500 dolara, pivo od 90 dolara 1Foto: EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Sa malo preko 100.000 dolara BDP-a po stanovniku Katar je četvrta najbogatija zemlja na svetu. Ova državica u Golfskom zalivu suvlasnik najvećeg gasnog polja na svetu biće od 20. novembra do 18. decembra domaćin Svetskom prvenstvu u fudbalu, prvom koje će se odigrati na zimu, barem gledano sa severne polulopte.

Vreme odigravanja nije jedino po čemu će ovo SP biti jedinstveno. Naime, ovo će biti ubedljivo najskuplje Svetsko prvenstvo. I kada kažemo najskuplje, ne mislimo da će biti skuplje od prethodnih za 20 ili 50 odsto. Ukupni troškovi SP u Kataru biće čak 15 puta veći nego za prethodno SP održano u Rusiji.

Troškovi koji se pripisuju organizaciji Svetskog prvenstva procenjuju se na neverovatnih 220 milijardi dolara.

Najveći deo troškova odnosi se na izgradnju infrastrukture, metro, novi aerodrom, puteve, više od 100 hotela, zatim na transport, prijem posetioca, telekomunikacije i bezbedosnosnu infrastrukturu.

Ono što je zaprepašćujuće je da je godišnji BDP Katara 180 milijardi dolara. Pošto su organizaciju SP dobili 2010. godine to znači da su godišnje ulagali oko 10 odsto BDP-a u infrastrukturu potrebnu za prvenstvo.

Možda se Kataru i ne isplati ovo Svetsko prvenstvo, ali svetskoj fudbalskoj federaciji FIFA sigurno hoće.
Istina FIFA snosi troškove operativnih troškova tokom prvenstva. Najveći od njih se odnosi na nagradni fond od 440 miliona dolara, od čega 42 miliona dolara ide svetskim šampionima.

Timovi koji ne prođu grupe dobijaju po devet miliona dolara.
Dalje, 247 miliona dolara iznosiće troškovi TV prenosa, a 207 miliona dolara će otići za plate zaposlenima u organizaciji. Sve u svemu ukupno će FIFA-u koštati SP oko 1,7 milijardi dolara.

Rekordan prihod za FIFA

Za razliku od države Katar koja će biti u ogromnom gubitku od organizacije takmičenja FIFA obara rekorde po prihodima.

U periodu od 2019. do 2022. godine ukupni prihodi FIFA-e biće 6,4 milijarde dolara, što je za 1,8 milijardi više od očekivanog. Čak 4,7 milijardi dolara stiže baš od SP.

FIFA ni sa kim ne deli prihode od TV prava, od ulaznica i sponzorstava pa će za ovih mesec dana prvenstva inkasirati neto tri milijarde dolara.

Od toga će 10 odsto zadržati za sebe, a ostatak podeliti fudbalskim savezima širom sveta.

Od onih 220 milijardi dolara koliko je Katar potrošio u poslednjih 10 godina, mada neki mediji spekulišu da su troškovi dosegli čak i do 300 milijardi dolara, oko 6,7 milijardi dolara na izgradnju sedam stadiona

Nakon prvenstva delovi ovih stadiona poput sedišta biće rastavljeni i poslati drugim, siromašnijim zemljama na Bliskom Istoku.

I pored toga održavanje ovih objekata koštaće milione u narednim godinama, jer od male koristi će biti za zemlju od tri miliona stanovnika, od koje je svega oko 300.000 Kataraca, dok su ostali imigranti i sa u najmanju ruku skromnom fudbalskom kulturom.

Očekuje se oko 1,5 miliona posetilaca

Prema podacima iz pretprodaje prodato je oko tri miliona karata za najveće fudbalsko takmičenje. Katar očekuje između 1,3 i 1,5 miliona posetilaca tokom ovih mesec dana.

Londonska kompanija Kapital Ekonomiks izračunala je da ako bi tih 1,5 milion posetilaca ostao 10 dana i trošio 500 evra dnevno, to bi donelo 7,5 milijardi dolara katarskoj ekonomiji.

Katarski mediji su daleko izdašniji u procenama i prenose kako bi SP mogao doneti 17 milijardi dolara ekonomiji ove države Golfskog zaliva.

Međutim, izvesno je da će se ekonomska korist preliti i na druge susedne zemlje regiona. Recimo očekuje se da bi čak milion posetilaca moglo proći kroz Dubai, a mnogi od njih će i odsesti u UAE ili Saudijskoj Arabiji.

Katar ervejz je napravio raspored letova prema okolnim regionalnim centrima prilagođen terminima odigravanja utakmica, a Flaj Dubai će imati 30 dnevnih povratnih letova između Dohe i Dubaija.

Koliko koštaju karte za utakmice

Za sve koji nisu stanovnici Katara odlazak na utakmice Svetskog prvenstva predstavljaće solidan udarac za budžet.

Za meč kojim se otvara prvenstvo za prvu kategoriju karta košta oko 600 evra, karta druge kategorije košta oko 425 evra, a kategorije tri oko 300 evra. Za rezidente Katara sa adresom u ovoj zemlji i identifikacionim brojem karta za meč kojim će se otvoriti prvenstvo košta oko 50 evra.

Za mečeve u grupama – karta za prvu kategoriju košta oko 210 evra, za drugu kategoriju 160 evra, za treću kateogoriju 65 evra, dok će domaći gledaoci moći da gledaju mečeve prve faze takmičenja za svega 10 evra.

Za osminu finala karte koštaju od oko 265 evra za prvu kategoriju do povlašćenih karata za domaće od malo manje od 20 evra.

Za četvrtinu finala cena za prvu kategoriju je 420 evra, za drugu 280 evra, a treću 200 evra. Za rezidente Katara cena je 80 evra.

Polufinale košta 925 evra za prvu kategoriju, 640 evra za drugu, a 345 evra za treću. Za domaće je cena 130 evra.

Najskuplje karte za finale su 1.560 evra, za drugu kategoriju 970 evra, za treću 585 evra dok će Katarci moći finale da gledaju za 200 evra.

Karte se mogu kupiti samo u katarskim rijalima.

Zakoni Katara dozvoljavaju točenje alkohola, mada su potrebne odgovarajuće dozvole i može se piti samo na određenim mestima, dok će alkohol bitizabranjen na stadionima.

Prema pisanju svetskih medija u eminentnijim barovima Dohe, pivo uz utakmicu će koštati i do 90 dolara.
Renomirani sportski bar, Champions Sports Bar u Meriot hotelu naplaćivaće 92 dolara za pivo tokom polufinala i finala, dok će u grupnim fazama moći da se popije pivo za “svega” pedesetak dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari