Ekonomisti: Srbija prva u svetu po broju stranih investicija jer se stranci potplaćuju

Ostavite komentar


  1. Mislim da je vest dobra za Srbiju. Bolje reci odlicna. Dobro je da neko ulaze novac i zaposljava nase radnike. U krajnjoj liniji za radnika nije bitano ko je vlasnik, vec da radi, za to bude adekvatno placen i ima druga prava iz zakona o radu.Mislim da „ekonomisti“ koji su ovde izneli svoje misljenje, trebali da kazu i sta bi to oni uradili ili predlozili, pa da bude vise domacih investicija. Ovako su, tendenciozno omalovazili divnu vest za Srbiju, i rekli nesto koliko da se pomenu u novinama.
    Molio bih Danas da drugi put pronadje druge analiticare, jer su ovi stvarno bajati. Vec 30 godina slusam za njih…

    1. E, moj Slavko! Pravi si predstavnik radničke klase iz doba Samoupravljanja! Tebi je bitno da radnici rade.A nije ti botno iz čijih džepova ide novac za subvencije. Tita je davno umro, a njegovo „Samoupravljanje“, sem u glavama sličnim Tebi, niko ne ume ni da izgovori, a kamo li da objasni šta je to značilo! Priznajem, čak i ja, koji sam Tvoj ispisnik, ne mogu da se setim!

      1. Ne vidim o kakvom samoupravljnanju je reč u mom komentaru. Vlasnik fabrike je nebitan za radnike. Radniku je bitno da za svoj rad primi platu. Ja radim na zapadu. Ne u Srbiji. Tako je svugde. Dok je velika nezaposlenost, biće manle plate. Jednom kad se stopa spusti ispod 10%, plate će rasti. Trebaće radne snage pa je neko mora platiti. Samo rad i zaposlenost i biće bolje. A zaposlenost dolazi sa velikim ulaganjima.

        1. Hvala na opasci na moj komentar.Sami ste rekli:“ Ja radim na zapadu.Ne u Srbiji“. Zato i ne znate šta nam je donelo Samoupravljanje.Blago Vama.Dobronameran savet od mene: Ne petljajte se u nešto što ne razumete.Ne možete pomoći nama koji smo ostali ovde!

          1. Vama koji radite u Srbiji niko nemoze da pomogne ,ako sami sebi ne pomognete,treba da imate jak sindikat,da ste vecina u sindikatu i da ste slozni!Pa onda da trazite prava i vecu zaradu.Vrlo malo je poslodavaca koji ce dobrovoljno dati vecu zaradu.Radio sam 47g u Nemackoj i video kako su Nemci slozni kada trebaju da strajkuju.

        2. plate ce mozda rasti iako ne moraju. pa strani investitor je jako malo ulozio. kad radna snaga bude skupa, proda sto moze, ostalo pokloni i ode. pa zar da placa radnike kao u nemackoj, pa onda ce raditi u nemackoj. ovde je dosao jer robovi rade jeftinije.

          1. U centar…stranac dolazi da zaradi,niko od“pametnih poltičara“ne priča da su plate mizerne-sramotne itd.samo im je važno da taj isti stranac plati porez-možda,da bude u budžetu za njihove džepove.Nigde nisam ćuuo da stranac plaća npr.1000 evra,nego nešto bedno.Da li neko razmišlja u tom prvcu? „Pametni“ajde na tv da objjasnite…

        3. Nebitan je vlasnik naravno
          ALI ZASTO STRANCU DAS DA OTVORI FABRIKU GUMA NA PRIMER ,DAS MU ZEMLJISTE,10 000 EURA PO RADNIKU I RAZNE POGODNOSTI DOK DOMACEM PROIZVODJACU NEDAS NISTA.I onda stranac moze da spusti cenu ,bude konkurentan i preuzme trziste od domace fabrike.Da su isto dali i domacem onda ok.Drugo taj stranac koji je dobio sve to da minimalac i tera radnike da rade po 10 sati za male pare.Da su te milijarde subvencija ulozili u hladnjace i dali seljacima,da su ulozili u domace firme kako bi povecale izvoz uz uslov da povecaju broj zaposlenih i plate onda bi video napredak .Ovako fiktivne strane firme dobijaju ogromne pare dok se domace firme guraju u propast.Sta moze tigar da ocekuje kad je konkurencija dobila sve a oni nista .Mrzim botove koji velicaju sve bez da ukljuce mozak.Svakom zaposlenom je vazno za koga radi.

      2. Miloše,Miloše, šta bi bilo da. E a rih subvencija,ko bi uopšte radio umovoj Srbiji.Mi nismo u stanju ni kutiju šibica da napravimo,industrije nema,tehnologina na nivou pedesetih,šta mi možemo da napravimo i kome da prodamo.Rastureno je sve u ovoj zemlji,naravno nakon Titove smrti.Sad ga svi pljuju a bilo nam je svima dobro.Elem,sada pametuju pa ne valja ni to što se neko subvencioniše da u Srbiji započne sa nekom proizvodnjom.Jel ti na pijaci kupiš kod onog koji ti za iste pare da još pola kile ilimodeš kod onoga koji ti to neda,ajde bre ljudi počeli ste da preterujete.

    2. Itekakao je bolje da budu domaci vlasnici biznisa a ne strani. Zemlja je bogata onoliko koliko u njoj zivi bogatih ljudi. Ili mozda zelite da Srbija buide samo rezervoar fizickih radnika za strane vlasnike koji dzakovima odnose pare napolje gde zive i trose taj novac a kod nas se zivi u udzericama i srecni smo da imamo sta za pojesti.

      1. Apsolutno se slazem sa vama. Imamo sao jedan problem. Ko ce dati kapital da se otvore te fabrike.
        Ne verujem da neko brani domacim kapitalistima da otvaraju fabrike, a verujem da bi imali iste subvencije kao i strani. Samo, ili ih nema, ili se bave nekim drugim poslovima koji donose vecu zaradu za krace vreme. A ko je ulozio novac, on ce i odneti premiju. To je normalo.

          1. Naravno da je uporan….to je jedna od temeljno vaznih osobina. Covek razume proizvodnju i zna koliko je kompleksna i skupa…tebi savet, probaj da otvoris jedno jedino radno mesto….

        1. Poštovani Slavko,
          problem je u tome što domaći ulagači u startu imaju nepovoljniji položaj, jer nemaju iste subvencije kao stranci. Nijedan domaći ulagač neće biti oslobođen od raznih taksi, poreza na plate, struju, vodu i ostalo, a mogu samo da sanjaju da će dobiti 10 hiljada evra subvenciju po zaposlenom. Znate šta znači 10 hiljada evra – ne plaćate ništa, pa čak ni te bedne plate od 250 evra, sve plaća država. Domaći investitor nema šanse da dobije takav poklon. Svako dobro.

      2. U Srbiji ne mogu da budu domaći vlasnici biznisa. Razlog? Odmah bi se pojavilo reketiranje, paljenje, otmice članova vlasnikove porodice… Treba prvo srediti policiju i sudstvo da radi za dobrobit naroda, a ne za dobrobit neke stranke. Sve dok Srbija ne bude normalna pravna država svih svojih građane ne glede na versku i nacionalnu pripadnost, dotle se neće ništa pomeriti.

      3. A ti domaći vlasnici su tolike patriote da nece pomisliti da prodaju strancima. Donesen je zakon da se i zemlja prodaje. Vec je puno prodato.

      4. Vise iznose nasi tajkuni novac napolje nego strani poslodavci!Strani poslodacci dobijaju subvebcije a domaci poslodavci muvaju sa porezom i neplacaju doprinose kako bi trebalo.

    3. Nije bas tako, Bitno je dali su poreski obaveznici platili 10.000eu po zaposlenom, bitno je i dali je gradjevinsko zemljiste poklonjeno, sve je bitno. A ko je gazda? Nije toliko vazno, vazno bi bilo da u Srbiji plati porez.

      1. Problem je Maxime bas u tome sto strani investitori po tajnim ugovorima bas ni porez ne placaju pa jos i posle isteka ugovora a drzava cuti i to tolerise. Ne moze se imati dva arsina za strance i domace!

  2. To oko potplaćivanja subvencijama nije ništa novo. Više puta sam na to ukazivao, ali mi nije bilo ništa objavljeno. Evo još jednom.
    Vi stvarno mislite da bi bez potplaćivanja bilo ko investirao u Srbiji? Čak većina onih koji su investirali na taj način jedva čeka da isteknu ugovori i da krenu dalje, u neku drugu državu.

  3. Dobra važna vest, kao što reče gospodin Mihajlović.

    Bilo bi još bolje da domaće privatne investicije bitno veće. To je potreba. Medjutim, ne treba da nas čudi što ih nema. Našimm kapitalistima nedostaju bar tri stvari: 1) Znanje (proizvod, tehnologije, tržišni nsatup, produktivnost, konkurentnost, i to sve za Zapadno tržište). Nema toga jer su naši kapitalisti, osim retkih izuzetaka, nastali na prvobitnoj burazerskoj akumulaciji. Oni delaju špekulativno. Neznaju oni da uspešno odrade iole složeniji projekat; 2) Nedostatak kapitala za značajne investicije, i 3) Prihvatanje rizika investiranja, naročito ako je proizvodnja u pitanju. A dobijaju stimulacije, znam neke manje primere.

    Medjutim, treba očekivati da će se i domaće investicije povećavati, ali sporije od očekivanja i potreba. Dolaze na teren ozbiljni domaći privrednici. Iskustvo iz IT sektora, na primer, to pokazuje.

    A što se tiče stavova kao što je „…„Visoke strane investicije su u Srbiji posledica podmićivanja“, rekao je Kovačević…“, to treba čitati kao slučajnu omašku gospodina. Znam ja da on zna kako su se uspešno razvijale nerazvijene zemlje (Pacific ring, na primer) ili u skorašnje vreme primeri Slovačke, Madjarske, itd.
    Slažem se i sa pomenutim predlogom Danas-u da pokuša da nadje ozbiljnije analitičare.

    Neka se stvari kreću ovako. Ide sporo, jer objektivno ne može mnogo brže. Medjutim trend je pravi.

  4. Суштина привлачења „инвестиција“ јесте привлачење људи у Србију! Србија је у својој историји имала демографске катастрофе и основ опоравка привреде јесте доношење економско финансијских и фискалних закона који су просперитетни у односу на законе држава у окружењу и наравно уз поштовање закона са ефикасном Судском влашћу. Након Првог св. Рата у Србију су долазили Срби са Новог Зеланда, Чеси, Словаци, зато што су људи највећа инвестиција. Србија данашњице има могућност коју Српски политичари из 19 века, не би пропустили. Данашња Српска политичка сцена сведена је на извођаче радова олигарха, а све ради опстанка на Власти. Жалосна чињеница јесте да је Српско друштво остало без „елите“ коју чине људи из независних еснафских професија. Србска привреда је у неоколонијалном статусу без централне Српске националне Банке а „привредни развој“ је сведен на неокомунистичком централистичком државном системе у коме „функционери странака“ одлучују о привредном развоју друштва које остаје управо без људи који стварају привредни просперитет. Људи чине нај већу инвестицију у једној држави а из Србије људи одлазе. Зашто? Зато што немају услове за привредну егзистенцију и просперитет у данашњој Србији чија се пеивреда заснива на остацима гломазно административног комунистичког система који се нај очигледније види у Привредној Комори Србије која је непромењена државна творевина комунизма која попут дрвета Ораха не дозвољава развој независних професионалних еснафа и стручних професионалних удружења и комора. Политика управља привредом и финансија а и фискалном политиком и зато је републички буџет највећи „инвеститор“ у Србији. Исто као и у комунизму. Зашто?

    1. Bravo, tačna dijagnoza.
      U Srbiji neće biti boljitka dok god ljudi budu odlazili iz nje!

    2. Bravo, zamisli da se napravi klima da nasa dijaspora pocne da se vraca sa znanjem i kapitalom?

  5. Коментар из Политике
    „Strane direktne investicije su samo deo ukupnih investicija, koje su mnogo važniji pokazatelj. E, tu smo 125. na svetu.“
    Другим речима довођење странаца за субвенције боље речено мито, само да би се правила представа о „напретку“ где робовска радна снага бива дефакто плаћана из буџета који се пуни задуживањем није никакав „напредак“ већ пут у колонијално ропство.
    Хајде што то не свата обичан народ али интелектуалци који ћуте зарад данашњег ћара уз владајућу клику не схватају да секу грану на којој седе и њихова деца и потомци, ако их уопште буде са оваквом наопаком политиком и њеним актерима.

      1. Jeste pametni kao guske…
        Šta vi mislite kako se dobijaju poslovni ugovori u EU nego li podmićivanjem.
        Bukvalno rečeno podmićivanjem mada se to zove drugačije da bi zvučalo kulturnije.
        Sve kritike iznesite novinarima ali dobru ideju predložite ministarstvu.
        Ali to nepostoji pa se neki tamo zaluđuju kvazi istinom.

        1. Rasta…..znate li Vi kako se zovete…mislim, kad’ Vas neko pozove primetili da se Vama obraca??

  6. Zašto nema domaćih investicija:
    1. Visoke i promenljive dažbine .
    2. Ne postoje stimulansi kao za strance.
    3. Reketiranhe
    4. Otimačina
    5. Fokus sposobnih ljudi je da otmu od države a ne da ulazu .

    1. I Vi ste u pravu…..109% lol…..a sta ciniti da bude bolje????…..upakovati kofer, poljubiti majku……vratiti se kada se Bog smiluje i na celo Srbije dovede coveka kome materijalne stvari ne cine apsolutno nista, koji/a je spreman da ide peske na posao a ne da ga vozikaju, …..ne jede nista ako je iko u otadzbini legao da spava gladan…..itd, itd,…….

  7. Ulizicki tretman stranih investitora i velika placanja iz budzeta (10.000 € po radnom mestu – FIAT, Gorenje itd.) a bedna primanja domace radne snage dovode do ovakve iskrivljene slike toboze najvecih stranih investicija. Kada bismo oduzeli sve subvencije drzave koje, kao sto znamo, traju i posle isteka vremena odredenog u ugovoru sto je nezakonski, onda bi slika bila potpuno obrnuta. Srbija je postala kolonijalno privlacna samo zbog toga!

  8. Ama covece vrati mi pokredenu penziju cca 4 hiljade eura, pa onda kao vrstan pravnik objasni koji su paeametru u pitanju. Pogledaj gde su mladi, ima li tu parametara koji kazu da smo prvi usvetu po odlasku mladih, nemoj samo da mi spominjes zemlje koje su clanice EU, Al smo se usrecili Vucicu s tobom, za to ne postoji parametar, nekad se to zvao blesimetar, za merenje bahatosti i bezobrazluka, tu bi bio veoma visoko rangiran

  9. imamo tekst za rubriku
    nekada
    Nijedna okupirana zemlja u drugome svjetskom
    ratu nije imala toliko kvislinških vođa, ni toliko
    vođa drugih suradnika okupatora koliko ih je bilo
    u Jugoslaviji.
    a sada ovaj članak….

  10. A to sto je Srbija vidjenija svetska destinacija za pranje novca? To niko ne spominje i ne istrazuje. To im je osnovni izvor prihoda i to im puni te njihove fondove.

  11. U svakoj normalnoj drzavi, strane investiciju su tz. slag na torti. Dodaju par % na to sto domece firme rade. A u Srbiji ocito ne radite vise nista. Izgleda, na prvi pogled, kao i da ne zelite sami da radite ista. Samo cekate, da neko dodje i da vas pokrene. e, pa to se ne radi tako, i ne daje se subvencije , koje meni zvuce ko da jih daje netko, ko je na ivici ludila. Sve besplatno, pare padaju, zemljista, porezi, plate. Tako, daje ova kritika napisana ovde i vise nego opravdana. U SLO bi vas za jaja vesali, da nekome poklonite jedan m2 zemljista u centru LJ, a ne 120 hektara.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.