Na Međunarodnoj poslovnoj konferenciji „Regionalna privredna saradnja i održivi razvoj“ koja je održana juče u Sarajevu a čiji su učesnici predstavnici najuglednijih međunarodnih kompanija i najpoznatiji menadžeri iz tih oblasti, pored Tonija Meglea, vlasnika i generalnog direktora kompanije „Megle“ iz Nemačke, i Iztoka Selaka, predsednika konzorcijuma „Hidria“ iz Slovenije, u oblasti energetske sigurnosti Jugoistočne Evrope uvodničar je bio i Tihomir Simić, direktor Privrednog društva „Elektrovojvodina“.


Govoreći o toj temi, Simić je istakao da pitanje energetske sigurnosti u ovom trenutku predstavlja strateški i najvažniji sektor interesovanja za obezbeđenje nacionalnog razvoja, ali i u budućnosti Evrope i celog sveta.

– Određivanje regiona prema sopstvenoj energetskoj sigurnosti predstavlja osnovu održivog razvoja i apsolutno pitanje pokretanja celokupnog procesa privrede i ekonomije na jugoistoku Evrope. Zbog toga i bavljenje ovom temom na regionalnoj konferenciji je izuzetno značajno, jer na temu energetske sigurnosti govorimo i o onome šta predstavljaju zajednički potencijali, zajedničke perspektive, a istovremeno i ono što čini mogućnost da se unapredi korišćenje obnovljivih izvora energije kao prirodnog resursa, koji daje apsolutno preimućstvo celom regionu Jugoistočne Evrope. Tema o energetskoj sigurnosti je apsolutno aktuelna i zbog toga što bez nje nije moguće obezbediti sigurnu budućnost generacija koje dolaze, a posebno šansu da žive na srećnijem, boljem i bogatijem mestu nego što mi živimo danas – naveo je Simić.

On je istakao pozitivna iskustva Elektroprivrede Srbije i Elektrovojvodine u stvaranju ambijenta i aktuelizovanju brige o energiji, navodeći primer Bele knjige kojom se investicioni potencijali Republike Srbije u potpunosti definišu kao investiciona mapa za sve one koji prepoznaju svoju šansu na ovom prostoru.

– Elektrovojvodna je tehnološki u potpunosti pripremila sve elemente svog elektroenergetskog sistema za prihvat svakog kilovat-sata proizvedenog iz obnovljivih izvora energije, na teritoriji svoje odgovornosti, istovremeno vodeći snažnu društvenu akciju o unapređenju energetske efikasnosti u Vojvodini. Uštedeti energiju je osnov za izlazak na buduće otvoreno tržište električne energije koje će u naredne dve godine biti uspostavljeno na celoj teritoriji JI Evrope – istakao je Simić i dodao da Elektrovojvodina postiže vrhunske rezultate i posluje sa dobiti, i da je u odnosu na 2010, prošlu godinu završila sa višestruko boljim rezultatom.

U drugom delu konferencije, pored prezentacija najuspešnijih projekat u protekloj godini, biće dodeljena i visoka priznanja najuspešnijim menadžerima Jugoistočne Evrope, uz prisustvo predstavnika država i vlada iz tog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari