Eliksir Grupa najavila novu fabriku za proizvodnju tečnih đubriva u Prahovu 1Elixir Zorka Šabac, Foto: K. V. / Danas

Kompanija Eliksir Grupa (ElixirGroup) najavila je danas da će uskoro u Prahovu početi izgradnju i fabrike za proizvodnju tečnih đubriva, uz fabriku kristalnih đubriva koja je počela ove godine.

U saopštenju se navodi da će se na ovaj način otvoriti 200 do 300 novih radnih mesta. Kako je precizirano, ta kompanija je u okviru investicionog ciklusa „Prahovo2027“, koji uključuje više tehnološki povezanih projekata, čija je ukupna vrednost veća od 300 miliona evra.

U okviru kompleksa hemijske industrije u Prahovu, Eliksir je počeo izgradnju fabrike za proizvodnju kristalnog vodotopivog đubriva mono-amonijum fosfata (MAP), u saradnji sa nemačkom kompanijom „K+S“, jednim od lidera u proizvodnji i distribuciji kalijumove komponente.

Izgradnja fabrike za proizvodnju tečnih i vodorastvornih praškastih đubriva planirana je za 2025. godinu.

Iz Eliksir Grupe su podsetili da je krajem 2022. godine svetska populacija dosegla osam milijardi stanovnika, a projekcije su da će na planeti sredinom ovog veka biti oko 10 milijardi ljudi, te da će, u skladu sa rastućim potrebama u proizvodnji hrane, samo efikasna upotreba biljnih hraniva poljoprivredu učiniti održivom.

„Ovo će dodatno usloviti i povećanje potražnje za đubrivima u budućnosti, pa u skladu sa tim proizvođači inoviraju ponudu kako bi podstakli rast u globalnoj industriji sredstava za ishranu bilja“, ukazali su iz Eliksir Grupe.

Dodali su i da zbog rasta globalne populacije, održivost proizvodnje hrane dobija strateški značaj.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, kako su naveli, do 2050. godine biće neophodno 70 odsto više hrane, a globalna produktivnost poljoprivrede povećaće se za 50 procenata, zbog čega se i trežište mineralnih đubriva ubrzano razvija kako bi se prilagodilo novim tehnologijama poljoprivredne proizvodnje i zahtevima za očuvanje životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari