Zahtev poslovodstva Elektroprivrede Srbije da se na sednici Upravnog odbora te kompanije odobri uzimanje kredita kako bi se izbegao bankrot, potpuno je racionalan i trebalo bi ga uslišiti, smatra stručna javnost.


Naime, poslovodstvo EPS-a ističe da je tom javnom preduzeću potrebno 50 milijardi dinara na godišnjem nivou kako bi moglo nesmetano da funkcioniše.

– Iz te sume treba da se finansira održavanje, remonti i investicije u proizvodne objekte, ali i da se namire dugovanja koja su dostigla 27,7 milijardi dinara – kaže za Danas Milan Mirosavljević, direktor Sektora za odnose sa javnošću EPS-a.

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić naglašava da zahtev menadžmenta EPS-a predstavlja vapaj za pomoć i da je usmeren ka nadležnima u državi.

– Mislim da iz EPS-a šalju sasvim opravdanu poruku državi da im omogući da preduzeće radi i preživi. Ukupna potraživanja tog preduzeća iznose 120 milijardi dinara, od čega polovinu duguju privreda i stanovništvo. Od toga je dug od 80 milijardi dinara stariji od 60 dana. Iz toga se jasno vidi da EPS-u ne bi trebao bilo kakav kredit kada bi dužnici platili struju koju su potrošili. Upravo je država ta koje dužnike mora da natera da izmire svoja dugovanja da bi preduzeće normalno funkcionisalo – naglašava Vuletić.

Naš sagovornik dodaje da u slučaju da država EPS-u ne omogući naplatu dugovanja jedino što preostaje je da Upravni odbor odobri uzimanje kredita.

– Moguće je da iza toga što poslovodstvo traži kredit, a Upravni odbor ne zakazuje sednicu na kojoj tako nešto treba da se odobri postoje određene političke konotacije. Međutim, nemam dokaza da to tvrdim pouzdano. U svakom slučaju da je i tako, prioritetno je to da EPS-u treba omogućiti da obezbedi sredstva za rad. Verujem da će Upravni odbor na kraju doneti takvu odluku. EPS je jedno od najvećih i najboljih preduzeća u Srbiji, a svakako jedno od najvažnijih. U slučaju da se nadležni prema njemu ponašaju neodgovorno loše nam se piše – kaže Vuletić.

Slobodan Ružić, direktor konsultantske kuće Enerdži sejving grup, ističe da ne sumnja u navode koji stižu iz EPS-a.

– Veoma je nezahvalno davati mišljenje o konkretnim dešavanjima u EPS-u, ali definitivno verujem da je račun u minusu. EPS je godinama služio kao preduzeće koje niskom cenom električne energije treba da kupuje socijalni mir i takva politika je dovela do negativnih posledica, odnosno dugovanja. Ne znam da li je EPS-u potrebno baš 50 milijardi dinara, koliko poslovodstvo tvrdi da mu treba, verujem da je i štednjom unutar kompanije moguće smanjiti troškove. Ali sam sa druge strane isto tako uveren da je EPS-ov zahtev za odobravanje kredita opravdan. Po meni, s obzirom na situaciju bilo bi potpuno normalno da Upravni odbor odobri zaduženje kako bi preduzeće moglo da funkcioniše. Ne znam zbog čega se ta svar prenela na polemiku preko štampe i zaista ne znam da li tu postoji bilo kakav politički faktor, ali je činjenica da su EPS-u potreban novac za remonte i plaćanje dugovanja – zaključuje Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari