EU priprema mere za smanjenje cena električne energije: Koja tri elementa će one sadržati? 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će početni paket vanrednih mera Evropske unije za smanjenje cena električne energije sadržavati tri elementa, prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije.

Prvi od ta tri elementa je plan za uvođenje obavezne uštede energije u vršnim satima, drugi je ograničenje prihoda postrojenja za proizvodnju struje koja za svoj rad ne koriste gas a treći mehanizam solidarnosti za prikupljanje viškova profita kompanija koja koriste fosilna goriva poput nafte, gasa i uglja ostvarenog tokom fiskalne 2022. godine.

Evropska komisija planira da u vezi sa tim donese zakonski tekst, o kojem će ministri energetike zemalja EU raspravljati i verovatno ga doraditi 30. septembra pre nego što stupi na snagu. Cilj je da se ublaže efekti energetske krize prema potrošačima.

– Kompanije koje proizvode struju uz niske troškove nikada nisu ni sanjale da će imati ovolike profite. Zato predlažemo ograničenje njihovih prihoda – rekla je Ursula fon der Lajen.

Prema sadašnjim pravilima graničnih cena, konačnu cenu električne energije određuje gas, kao najskuplji energent. To znači da elektranekoje ne koriste gas i imaju znatno niže troškove proizvodnje, poput vetroelektrana, solarnih panela i nuklearnih reaktora, ostvaruju višak prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari