Francuska i Španija traže izmene pravila zbog skoka cena energenata u EU 1Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIĆ

Francuska i Španija zatražile su danas izmene pravila koja regulišu energetska tržišta Evropske unije zbog skoka cena gasa i struje, što povećava inače visoke račune za komunalije i dovodi do dodatnog „zatezanja kaiša“ ljudi koji su teško pogođeni pandemijom korona virusa.

Evropske vlade pokušavaju da pronađu načine da ograniče troškove potrošačima jer oskudne rezerve prirodnog gasa dovode do povećanja cena i mogućim nestašicama ukoliko zima bude hladna.

Cene prirodnog gasa su niže u SAD, koji proizvodi sopstveni gas, dok se Evropa oslanja na uvoz.

„Cena gasa je masovno i brutalno skočila poslednjih sedmica. Jasno je da to izaziva veliku  zabrinutost kod svih nas“, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer, pre sastanka sa kolegama iz 19 zemalja koje koriste zajedničku valutu – evro.

Španska ministarka ekonomije Nadia Kalvinjo (Calvino), čija je zemlja među najteže pogođenim porastom cena energenata, rekla je da „ovo nije pitanje s kojim se možemo pozabaviti na nacionalnom nivou“.

„Potreban nam je evropski koordiniran odgovor“, rekla je novinarima na sastanku u Luksemburgu.

Ona je pozvala Evropsku komisiju, da „preduzme odlučne i hitne mere za rešavanje ovog pitanja“.

Skoro tri miliona radnika u EU trenutno ne može da priuštiti grejanje svojih domova, prema podacima Evropskog saveza sindikata (ETUC).

Studija koju je prošlog meseca objavio ETUC, koja predstavlja 45 miliona članova, saopštila je da 15 odsto siromašnih radnika u EU, što znači 2,7 miliona ljudi, nema dovoljno novca za uključivanje grejanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.