Evropa nije sklopila dovoljan broj ugovora za tečni prirodni gas 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Evropa nije postigla dovoljan napredak u sklapanju dugoročnih ugovora za tečni prirodni gas (LNG) što bi se moglo pokazati skupo sledeće zime jer bi oporavak kineske potražnje mogao oštro da suzi tržište, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na agenciju Rojters.

Kupovina LNG-a za zamenu smanjenih ruskih isporuka “plavog energenta” pomogla je bloku da prebrodi prvu zimu od ukrajinskog sukoba, pri čemu je Evropa uvezla 121 milion tona goriva 2022., što je povećanje od 60 odsto u odnosu na 2021. godinu. Ali to je imalo svoju cenu, pa je tako Evropa kupovala uglavnom na spot tržištu, gde su cene mnogo više od onih o kojima se pregovara u dugoročnim ugovorima koje favoriziraju kupci poput Kine.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, troškovi njenog uvoza LNG-a su se više nego utrostručili u 2022. na oko 190 milijardi dolara.

Analitičari procenjuju da je na Evropu u 2022. otpadalo više od trećine globalnog promptnog trgovanja, sa oko 13 odsto u 2021. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari