Narodna banka Srbije i Evropska centralna banka juče su potpisale protokol o dvogodišnjem programu saradnje u cilju jačanja kapaciteta NBS-a, tokom kojeg će stručnjaci iz 21 evropske države dolaziti u Beograd radi obučavanja domaćih kadrova. Na kraju programa, sve procedure koje primenjuje srpski monetarni regulator trebalo bi da budu usklađene sa praksom Evropske unije, što je i jedan od uslova za dalje približavanje EU.


Guverner NBS-a Dejan Šoškić istakao je da program predstavlja „nastavak analize sprovedene od 2008. do 2009. godine i obuhvata 11 oblasti saradnje“, uključujući između ostalog nadzor poslovanja finansijskog sektora, usaglašavanje propisa, liberalizaciju tokova kapitala, upravljanje deviznim rezervama, zaštitu korisnika finansijskih usluga, evropske integracije i finansijsku stabilnost. Program, koji će sa 2,5 miliona evra finansirati Evropska unija biće okončan u januaru 2013. godine.

Član Izvršnog odbora ECB-a Gertruda Tumpel-Gugerel istakla je da je tokom prethodnog programa NBS-u savetovano da sprovede niz promena, kako bi se pripremila da postane deo evropskog sistema centralnih banaka i da je globalna kriza pokazala koliko veliku ulogu ima održavanje dobrog finansiranja i snažnog nadzora koji sprovode centralne banke.

Bolji rejting nije razlog za slavlje

Šoškić je istakao da je ovonedeljno povećanje rejtinga Srbije od strane agencije Standard i Pur bilo „neznatno, ali značajno“ i ocenio da će taj pomak dovesti do bolje percepcije rizika u Srbiji, što može da dovede do pada riziko-premija i cena finansiranja. „To je dobar znak, ali nema povoda za naročito slavlje. Percepcija investitora prema Srbiji je još nedovoljno dobra i mi moramo da težimo tome da dostignemo rejting koje imaju zemlje sa sličnim BDP-om ili bolji“, naglasio je guverner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari