Fabrika cementa „Lafarž“ slavi 180 godina

Ostavite komentar


  1. „Beočinska tvornica cementa“ jesigurno jedna od najčuvenijih na svetu. Automatsko prethodno drobljenje klinkera i njegovo automatsko vađenje iz peći aparatom, tzv okretnim roštiljom „Drehrost“ je 1914. godine pronađen i patentiran. Uvođenje okretnog roštilja prefstavlja epohalni preokret u cementnoj infustriji, kod koga se postiže ušteda u radu i uglju, ujedno se diže proizvodni kapacitet peći ijednoličnost u kvalitetu cementa.
    Ovaj patent je zaživeo do 1923. godine u pogonu cementara i to: Čehoslovačka 18, Austrija 7, Nemačka 110, Francuska 17, Švajcarska i Italija po 13, Španija 11, Skandinavija 13, Engleska 3, Rumunija 4, Pirtugalija i Bugarska po 1 i u Kini 4.

  2. Lepo, najstarija cementara na Balkanu, naravno i onda prodate strancima bud-zašto, kako drugačije, sada ćemo da slavimo Lafarž.

Ostavite komentar


Ekonomija

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate? 7

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate?

Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati da je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda i da građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.