Fiat: Radnici uplašeni za svoju budućnost i fabrike

Fiat u Kragujevcu planira još 95 neradnih dana do kraja godine

Ostavite komentar


  1. Zašto stalno radnici Fijata paniče? Tako je u liberalnom kapitalizmu. Neka samo pogledaju šta je bilo sa Uljanikom u Hrvatskoj ili sa Engleskom čeličanom ovih dana. Ako nema proizvodnje automobila, mora se tražiti drugi posao. Tržište određuje koji je to posao.

      1. Ne radi se ovde o pameti, već o surovoj realnosti. Vi slobodno glavu u pesak i uživajte, napredno.

  2. Primer za istoriju vladinog uludog rasipanja narodnog novca -Fijat u Kragujevcu. Ubeđen sam da na celom globusu nije bilo glupavije vlade koja je, prema pisanju nemačke stručne štampe uz sugestiju EU da preispita „donacije“ koje je Fiat dobio od Srbije, koja je Italijanima (ili možda preko njih i našim mvatorima) poklonila i do 2 milijarde evra. Za šta? Za oko 2000 uposlenih radnika? Neverovatno. I što je još gore- iako Fijat ništa nije uspeo, AV strancima novac i dalje deli i kapom i šakom- samo da dođu u Sbiju pa neka košta koliko košta! Ništa nije naučio iz propasti zvane FIAT!

  3. Pravilo je, kada se pozdraviš sa Italijanom,odmah prebroj dali su ti svi prsti na ruci. Komentator „Posmatrač iz Nemačke“ je sasvim lepo preneo mišljenje normalnih ljudi.Nisu Italijani u Kragujevac došli iz časnih namera,došli su da ućare.Sve se za vozilo proizvodi negde drugde,u Srbiji se sklapa, i Srbiju to košta kao Sv.Petra kajgana. Bolje da ste zaposlene plaćali iz budžeta da sede kući i ništa ne rade,manji bi bio trošak po poreske obveznike ove zemlje. Naravno sada hoće da ih plate 65% a od Srbije naplate svih 100% (jer Srbija subvencioniše celokupne bruto zarade) i osta FIAT-u u džepu 35%. Šta još od subvencija FIAT dobija,apsolutno se graniči sa naučnom fantastikom,zato su Nemci i tražili preispitivanje.

  4. Kao bivši radnik fiata,koji je 2013,dao a ne dobio otkaz,jer u goroj firmi nisam radio i uslovima rada pod kojim su neki i umrli nažalost,čelnim stručnim ljudima Fiata sam rekao da su najveće zlo ove zemlje,oni i nekadašnji Yu es Steel u sd.Tad ništa nije bili kako treba a kamoli sad.Ništa me ovo ne čudi.A iskten da budem u neku ruku ni tih preostalih šačice radnika nije žao.Kad se veća grupa nas bunila za radnička prava ti što su ostali su samo slegali ramenima i zabijali glavu u nečiju pozadinu.Tako nažalost i prolazimo u životu

  5. Politicka fabrika par ekselans za promociju robovskog neoliberalnog kapitalizma i domacih politikanata.
    3,7 milijardi je Fijat dobio subvencija a 3,2 milijarde je dao na plate. Milijarde nestaju napumpavanjem faktura za uvoz delova za ugradnju isto tako kazu ekonomisti. Pitanje je gde?
    Da su pare koje su dali Fijatu ulozili u domacu proizvodnju imali bi daleko veci efekat, ali tu nema jelte ugradjivanja.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.