Firma brata direktora BIA kupila čak 19 zgrada niškog "Građevinara" 1Boban Gašić: Foto Južna Srbija Info

Deo imovine niškog Građevinara – čak 19 zgrada, kao i saobraćajne površine i platoe, kupila je ovih dana na licitaciji, po početnoj ceni, kruševačka kompanija BG Produkt 1996, čiji je vlasnik Boban Gašić, brat direktora BIA, koji je i bivši ministar odbrane i dugogodišnji funkcioner SNS-a.

BG Produkt 1996, koji se bavi proizvodnjom čokolade, kakaa i konditorskih proizvoda, kupio je ovu imovinu Građevinara, koji se nalazi u stečaju, po ceni od 49.532.595 dinara.

Za taj iznos u vlasništvo ove firme prešla je imovina Mašinsko-transportnog pogona Građevinara, koju čine pet poslovnih zgrada, jedna pomoćna zgrada i 13 “ostalih zgrada”, kao i saobraćajne površine, platoi, portirnica i infrastruktura.

Građevinar je nekada bio brend Niša u oblasti građevinarstva, koji je gradio stambene i druge objekte po bivšoj Jugoslaviji, ruskom i zapadnom tršištu.

Njegova privatizacija započeta je 2007, a prvi ponuđači su nudili 150.000 evra i investicije od 4.000.000 evra.

Stečaj nad njim otvoren je 2013. godine, a od tada do danas bilo je više licitacija, na kojima je rasprodavano ono što je od te značajne firme ostalo.

Kompanija BG Produkt 1996. osnovana je u januaru 2012. godine, a prošle godine je, prema konsolidovanom bilansu, ostvarila poslovni prihod od 749.852.000 dinara i poslovni dobitak od 62.162.000, te imala 194 zaposlenih.

Na sajtu kompanije se navodi da se bavi proizvodnjom i trgovinom slanog programa, čajnih peciva, ratluka, bombona, kakao tabli i penastih i žele proizvoda.

Dodaje se da je prvobitno osnovana 1996. godine, kao porodična firma.

Ko je Boban Gašić?

Boban Gašić se, prema pisanju medija, „oduvek bavio privatnim biznisom“.

Kao jedini vlasnik „BG Produkta“ proširio je je njenu delatnost i na usluge rent-a-kara, a kompanija je krajem 2016. godine uzela u zakup i Industriju konditorskih proizvoda „Kondiva“ iz Bujanovca, čiji je osnivač „Simpo“ iz Vranja.

Krajem 2017. Vlada Srbije je bez ikakvog obrazloženja smenila dotadašnju predsednicu Nadzornog odbora Kliničkog centra Niš Vesnu Milenković, a na tu poziciju postavila mlađeg brata direktora BIA Bratislava Gašića, koji nije imao iskustva u zdravstvu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je tada kazao da je Bobanu Gašiću “neizmerno zahvalan” što je prihvatio tu funkciju, jer ima veliko iskustvo u privredi i organizaciji posla.

„Srbiji ne bi bilo kraja da ima više domaćina kakvi su Bata (Bratislav, prim. aut.) i Boban Gašić”, zaključio je Lončar.

Pojedini portali, među kojima i oni koji se bave borbom protiv korupcije, pisali su ili preneli da je navodno upravo na ime Bobana Gašića uknjižen luksuzni prostor koji je SNS kupila u Kruševcu, plativši ga 109.000 evra, što zvanično nije potvrđeno.

Mada u SNS-u nije bio na bilo kojoj istaknutijoj funkciji, poznavaoci tvrde da je blizak toj stranci i da ga „svuda ima“.

Na fresci

Deo javnosti se zainteresovao za Bobana Gašića kada se njegov lik našao na fresci u Crkvi Svetog Jovana Krstitelja, izgrađene na brdu Bagdala iznad Kruševca, zajedno sa likom njegov starijeg brata, Bratislava.

Prema dostupnim podacima, ktitor te crkve je porodica Gašić, samu crkvu je osveštao patrijarh Irinej, a SPC je po njenoj gradnji odlikovala oba brata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari