Neophodno je da Srbija pronađe način da smanji nivo finansijske podrške koju pruža jedinicama lokalne samouprave ukoliko želi da povrati fiskalnu ravnotežu, navodi se u izveštaju Svetske banke: „Srbija: Pregled finansija i rashoda lokalnih samouprava“, koji je juče predstavljen. Kao odgovor na trenutnu ekonomsku situaciju, republička Vlada pravi fiskalna usklađivanja, povećava poreske stope i smanjuje potrošnju.

Međutim, lokalne samouprave su do sada bile delimično zaštićene od pritisaka fiskalnog prilagođavanja, zbog povećanja njihovog udela u porezu na plate sa 40 na 80 procenata, navodi se u izveštaju.

– Ovo nije trenutak za raspravu o tome da li lokalne samouprave imaju previše ili nedovoljno novca. Imajući na umu fiskalnu situaciju, svi nivoi vlasti moraju se prilagoditi – kaže Vilijam Dilindžer, vodeći stručnjak za upravljanje javnim sektorom i jedan od autora izveštaja.

Izveštaj istražuje na koji način bi lokalne samouprave mogle da se prilagode smanjenju podrške koju dobijaju od republičke Vlade. Jedna opcija bila bi povećanje prihoda iz lokalnih izvora prihoda. U principu, prihodi od poreza na imovinu u gradovima bi mogli biti povećani, pošto je trenutni nivo generalno nizak. Ali, povećanje poreske stope za stambene objekte bi moglo biti teško u političkom smislu. Jednostavniji pristup bi mogao biti izmena načina na koji se vrednuje industrijska i komercijalna imovina, čime bi se njena vrednost približila tržišnoj. Lokalne samouprave bi se takođe mogle prilagoditi kroz smanjenje rashoda, ali i subvencija lokalnim javnim komunalnim preduzećima – posebno preduzećima koja posluju u sektoru saobraćaja, vodovoda i daljinskog grejanja – jedna je opcija.

Izveštaj takođe navodi mogući rizik od preteranog zaduživanja, usled nedostataka u budžetskoj regulativi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari