Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić otvorio je juče u Beloj Crkvi novu fabriku za proizvodnju kerozinskih kocki potpaljivača „Flamat“.


„Flamat“ je nemačko-srpska fabrika koju su osnovale nemačka kompanija „Carl Warrlich GmbH“ i domaća kompanija „Energotrade“. Kako je saopšteno, u pogonu fabrike instalirana je najsavremenija automatizovana linija za proizvodnju i pakovanje potpaljivača vatre i to sa potpunom ekološkom zaštitom. Fabrika je 90 odsto izvozno orijentisana i ima garantovani plasman za početak rada, jer preuzima postojeće regionalne kupce i tržišta od sestrinske firme u Nemačkoj.

Visina ove grinfild investicije je oko 1,5 miliona evra. Vlada Vojvodine je, preko Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, odobrila sufinansiranje projekta u iznosu od 20 miliona dinara, a investitor je od samog početka imao i stručnu podršku VIP Fonda. Tim povodom, Pajtić je rekao da je saradnja opštine, Fonda za podršku investicija u Vojvodini, Vlade Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj – dobitna kombinacija, koja pokazuje da Bela Crkva ima perspektivu.

„Ova fabrika nije značajna samo za ljude koji će ovde biti zaposleni, već i za celu opštinu, zbog toga što je „Flamat“ evropski brend u ovoj oblasti. Prvi pogon koji se posle tri decenije otvara u Beloj Crkvi snažan je signal i drugim investitorima da su Južni Banat, Vojvodina i Srbija pogodno tlo za ulaganje u proizvodnju“, izjavio je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari