Forbs: Dramatičan pad broja inspektora u Poreskoj upravi Srbije 1Foto: N1

Broj inspektora u Poreskoj upravi Srbije smanjen je u 2023. u odnosu na godinu dana ranije za više od četvrtine, odnosno za 350, pošto ih je 2022. bilo 1.236 a prošle godine 886, piše danas Forbs Srbija.

Kada se to uporedi sa brojem sistematizovanih (predviđenih) radnih mesta, vidi se alarmantan podatak da je popunjenost kapaciteta pala sa 60,4 odsto na samo 47,7 odsto, što znači da poreskoj administraciji nedostaje više od polovine potrebnih inspektora.

Ovu situaciju nije mogao da ne istakne ni Međunarodni monetarni fond, koji je zabrinut zbog situacije u Poreskoj upravi, odnosno nedostatka kadra potrebnog da bi se povećavala naplata prihoda, a smanjivao nivo sive ekonomije. To je jedan od posebno istaknutih delova saopštenja datog nakon okončanja najnovije revizije aranžmana sa Srbijom.

U tom saopštenju ukazuje se na potrebe izrade nove strategije za upravljanje resursima poreskih vlasti, odnosno ubrzano zapošljavanje kako bi se „obezbedila adekvatna kadrovska popunjenost i predupredili rizici po naplatu javnih prihoda, kao posledica očekivanog odlaska velikog broja zaposlenih u penziju“.

U Poreskoj upravi Srbije nisu odgovorili na pitanja Forbsa koliki odliv zaposlenih se očekuje, odnosno koliko toj instituciji nedostaje kadra kako bi mogla da obezbedi adekvatnu kadrovsku popunjenost i time predupredila negativan uticaj nedostatka kadrova na naplatu prihoda.

Izveštaj o radu poreske inspekcije u 2023. godini pokazuje da je Poreska uprava popunila jedva nešto više od trećine sistematizovanih radnih mesta za poziciju terenskih inspektora.

Njihov broj se za godinu dana gotovo prepolovio. Prošle godine bilo ih je 381, a prema sistematizaciji bilo je predviđeno njih 1.015. Ovo je istovremeno i drastično smanjenje u odnosu na 2022. godinu kada ih je bilo 661.

Odliv je nešto manji u analitičkoj kontroli, lane ih je bilo 505 od potrebnih 840. Tokom 2023. godine iz ovog dela Poreske uprave otišlo je 70 zaposlenih.

Pritom, kako jenaveo Forbs, svi ini trebalo je da kontrolišu za oko 100.000 više poreskih obveznika.

U 2023. godini poreski inspektori obavili su 18.356 kontrola i otkrili 34,8 milijardi dinara prihoda koje je privreda pokušala da izbegne da plati, što je gotovo četvrtina više nego u 2022.

Od obavljenih 8.640 kontrola evidentiranja prometa tokom prošle godine, inspektori su zbog neizdavanja fiskalnog računa zatvorili čak 4.466 objekta, što je više od polovine.

Neizdavanju fiskalnih računa najčešće pribegavaju objekti u poznatim turističkim destinacijama i na raznim manifestacijama.

Izvor Forbes Srbija upućen u razgovore tokom nedavne posete misije MMF-a Srbije kaže da je u Poreskoj upravi poslednjih godina primetno osipanje kadra, odnosno nepovoljna starosna struktura koja se ne može lako zameniti. Veliki broj zaposlenih odlazi u penziju, ali na njihovo mesto ne dolaze novi zaposleni, jer je slab odziv na konkurse.

Dragoman Paunović, iz Mreže inspektora Srbije, strukovne organizacije lokalnih, pokrajinskih i republičkih inspektora tvrdi da se novi ljudi teško zapošljavaju, što zbog uslova rada, što zbog niske zarade.

„Oni imaju možda malo veće zarade od nekih drugih inspektora, ali to, ipak, za početnika sa tri godine iskustva znači između 65.000 i 70.000 dinara, koliko donosi zvanje savetnik. Samostalni savetnik sa pet godina staža zarađuje 85.000 dinara, a reč je o složenim poslovima“, rekao je Paunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari