Forbs: Uručeno prvo rešenje za porez na imovinu kojoj se ne zna poreklo 1Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Poreska uprava donela je prvo rešenje po osnovu Zakona o poreklu imovine i posebnom porezu u visini od 127,5 miliona dinara.

Kako piše Forbs, jedan građanin Srbije je stekao imovinu od 170 miliona dinara time što nije plaćao porez, te mu je razrezana poreska stopa od 75 odsto.

„Od ukupnog broja obrađenih podataka Poreska uprava je za 13.522 fizičkih lica utvrdila da su u godini, a najviše u tri uzastopne kalendarske godine, imala uvećanje vrednosti za više od 150.000 evra“, kažu u Poreskoj upravi dodajući da to ne znači da su ta fizička lica i opredeljena za postupak sprovođenja poreske kontrole.

U PU objašnjavaju da se prethodni potupak sprovodi sukcesivno, prema prioritetima, a do sada je sprovedeno 150 prethodnih postupaka.

„Poreska uprava je, u smislu primene Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnog poreza, za 150 fizičkih lica sprovela prethodni postupak. U toku je ažuriranje podataka iz eksternih baza za 2023. godinu u cilju identifikacije nove grupe fizičkih lica za koje će se sprovesti prethodni postupak“, navode u PU.

Zakon o poreklu imovine i posebnom porezu donet je pre četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari