Ilejns, vodeća svetska platforma za pronalaženje posla posredstvom interneta, zainteresovana je da omogući talentima u Srbiji da zarade novac kao onlajn frilenseri bez potrebe da napuštaju državu u kojoj žive, grad, pa čak i svoj stan. Prema podacima o zaradama iz oblasti frilensinga, Srbija je na 12. mestu na svetu, a peta u Evropi, sa prosekom radnog sata od 19,5 dolara, što je šest puta više od prosečnog radnog sata u Srbiji.


– Frilensing doživljava globalnu ekspanziju, a da i Srbija prati trendove u toj oblasti, kao i da poseduje dobar potencijal, na to ukazuju podaci iz 2012. godine. U poređenju sa 2011. broj srpskih frilensera, koji najčešće rade za klijente iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Velike Britanije, porastao je za 60 odsto. Sudeći prema rezultatima ankete, čak 77 odsto srpskih frilensera samoinicijativno je počelo da se bavi ovim poslom, a 44 odsto njih izjasnilo se da je frilensing njihov primarni izvor prihoda. Oni su odgovorili da žele da budu „svoj gazda“, kao i da ih nedostatak posla na tržištu nije primorao da postanu frilenseri. Tri četvrtine srpskih frilensera potvrdilo je da im najviše odgovara ovaj način rada – kaže u razgovoru za Danas Kjetil Olsen, potpredsednik kompanije Ilejns za region Evrope.

Da je rečo veoma kvalitetnim kadrovima, govori podatak da im je u 2012. godini bilo dodeljeno čak 4.789 poslova, što predstavlja rast od 70 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Gotovo identična stopa rasta (69 odsto) zabeležena je i kad je rečo zaradama. Najbolje su plaćeni programeri i IT stručnjaci sa prosečnom zaradom od 21,7 dolara na sat, a u stopu ih prate grafički dizajneri, koji zarađuju 20,1 dolar na sat.

– Na našoj platformi registrovano je više od 2,3 miliona frilensera, ali naš plan je da privučemo još više talenata iz Srbije koji žele da postanu uspešni onlajn frilenseri. Želimo takođe da angažujemo svoje kadrove koji će širom Srbije držati treninge potencijalnim frilenserima, kako bi i oni mogli da ostvare uspeh na Ilejns platformi, ali i da organizujemo radionice i edukativne kurseve gde bi se razmenjivala iskustva. Ilejns će, uz podršku lokalnih interesnih grupa i zajednica, raditi na tome da se poveća svest o onlajn frilensingu kao i da se srpski talenti što bolje upoznaju sa mogućnostima dobijanja posla posredstvom interneta – ističe Kjetil Olsen.

Šansu da pokaže svoj talenat, mladi beogradski frilenser Nikola Đokićpronašao je upravo na Ilejns platformi, gde je potražnja za aplikacijama i talentovanim programerima velika. „Ilejns mi daje priliku da budem sam svoj gazda i da izaberem kada ću, i koliko dugo, biti na odmoru. A kad završim neki projekat, shvatim da sam, osim dobre zarade, stekao i sjajno iskustvo, kao i nove kontakte. Sve to mi otvara mogućnost da lakše dođem do novih klijenata, ali da dobijem bolje plaćene poslove“, kaže Đokić.

Zanimljivo je i iskustvo Nikole Markovića, koji je karijeru počeo kao dizajner. „Moj portfolio je bio odlična referenca, tako da sam preko Ilejnsa brzo dobio svoj prvi posao. Dopada mi se ovakav način rada, prvenstveno zato što ste plaćeni za svoj posao nakon što ga završite, dok je na drugim platformama praksa da se posao završi, ali se onda od više ponuđenih rešenja bira najprihvatljivije. Sa Ilejnsom sam siguran da će moj rad biti pošteno plaćen“, ističe Marković.

Preduzetnički duh

Kjetil Olsen, potpredsednik kompanije Ilejns za region Evrope, kaže da 71 odsto srpskih frilensera očekuje rast prihoda u 2013. godini, pri čemu se njih 45 odsto nada povećanju od 40 odsto. „Uspeh u onlajn frilensingu donosi preduzetnički duh u Srbiju i više od 50 odsto srpskih frilensera planira da u 2013. godini unajmi druge frilensere da im pomognu. To samo govori da je Srbija na dobrom putu da unapredi preduzetnički sektor, što je u nekim zemljama veliki pokretačrasta zaposlenosti“, tvrdi Olsen.

Veliki potencijal

Visoke zarade su jedan od dokaza da Srbija raspolaže velikim potencijalom za frilensing. Srpski frilenseri su, u periodu od 2007. do 2012. godine, zaradili 5,46 miliona dolara, a Srbija je uspela da pretekne zemlje kao što su Australija i Nemačka. Najveći deo zarade ostvarili su frilenseri koji dolaze iz IT i kreativne industrije. Ilustracije radi, samo u oblasti informacionih tehnologija Srbija je zaradila tri miliona dolara, dok je u kreativnoj industriji zarada premašila 2,2 miliona dolara. Druge oblasti, koje takođe raspolažu velikim potencijalom, jesu marketing i operativna industrija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari