Frilenseri sutra protestuju pred Vladom zbog poreskih rešenja iz 2017. godine 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Udruženje radnika na internetu (frilenseri) protestovaće sutra pred Vladom Srbije zbog načina oporezivanja njihovog dohotka i visine poreskih stopa, sa zahtevom da razgovaraju sa ministrom finansija Sinišom Malim.

Oni su, kako je rekao predsednik udruženja Miran Pogačar, dobili poreska rešenja za 2017. godinu, a država je najavila da će morati da plate porez i za preostale četiri godine, do 2020. godine.

„Smatramo da je najbolje rešenje da se dugovanja, koja nam se stavljaju na teret, za period od 2017. i potencijalno do 2020. otpišu“, rekao je Pogačar za Betu.

Dodao je da oni traže i da se od 2023. godine neoporezivi iznos uskladi sa drugim poreskim iznosima minimalne cene rada i neoporezivim iznosom na zarade i da se uvećaju normirani troškovi sa 34 odsto na 43 odsto, kao i da im se priznaju prava na trudničko i porodiljsko odsustvo.

Država je tokom protesta 2021. godine pristala da neplaćene poreske obaveze na prihod za pet godina unazad izmire u ratama tokom narednih deset godina, a za 2023. godinu je dogovoren novi model oporezivanja, ali im nije priznato pravo na trudničko i porodiljsko odsustvo. Te poreske obaveze i tekuće opteretiće njihov dohodak za oko 50 odsto zbog čega su nezadovoljni.

Protest je zakazan za 15 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari