Frilenseri zahtevaju od Vlade Srbije rešenje za oporezivanje 1Miran Pogačar Foto: BETAPHOTO/ LUKA FILIPOVIĆ

Udruženje radnika na internetu uputilo je zahtev Vladi Srbije za hitno razmatranje i usvajanje predloga rešenja za poreski tretman radnika na internetu, fizičkih lica koja prihode ostvaruju radeći putem interneta za strane poslodavce.

Zahtev koji je potpisao Milan Pogačar, predsednik Udruženja, poslato je predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, ministru finansija Siniši Malom i ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Кisić Tepavčević: „Tražimo da se Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana koji će biti usvojen do kraja godine produži trajanje aktuelnog modela oporezivanja, kao i da se u najranijem roku izjasnite o našem zahtevu.“

„Do isteka najavljenog i obećanog roka od strane Vlade za usvajanje zakonskog rešenja i roka u kojem oformljena radna grupa treba da pripremi predloge rešenja ostalo je manje od dva meseca. Radna grupa održala je samo jedan sastanak pre mesec dana, 8. oktobra, a naredni sastanak još uvek nije zakazan. Udruženje radnika na internetu smatra da na ovakav način, bez sastanaka radne grupe i mogućnosti da frilenserska udruženja daju doprinos za pronalaženje održivog i fer rešenja, nije moguće do takvog ni doći“, navedeno je u zahtevu.

Upozorava se da radnici na internetu 1. januar ne mogu dočekati uz pristajanje na najgoru poresku računicu po kojoj je neoporeziv deo prihoda samo 18.300 dinara, a davanja državi uz pun iznos poreza i doprinosa, većini frilensera obuhvataju više od 50 odsto zarade.

„Udruženje radnika na internetu već godinu dana zahteva da se reši problem frilensera na adekvatan zakonski način i da ova ogromna zajednica ljudi i njihovih porodica prestane da živi u strepnji za svoj opstanak, makar kada se radi o uslovima privređivanja koje propisuje domaće zakonodavstvo. Za ovih godinu dana, mnogi od nas izgubili su poslove, prihodi su nam se značajno smanjili, a konkurencija biva sve veća u uslovima pandemije“, piše u Zahtevu.

Kako se dodaje, od avgusta je hiljade predavača engleskog jezika izgibilo poslove na tržištu Кine, gde većina srpskih predavača radi; „Ti ljudi, kao i drugi frilenseri, uskoro treba da se suoče sa poreskim rešenjima za prethodni period, a ako se važeća poreska računica ne produži, zasigurno neće moći da plaćaju ni prošle obaveze.“

Jedino rešenje koje je održivo i izdrživo za desetine hiljada frilensera jeste ono koje stoji u važećem Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana za period od 1. januara 2015. do 31. decembra 2021. godine, smatraju u Udruženju.

„Zato zahtevamo da Vlada prihvati naš predlog i produži trajanje važećeg poreskog modela na još dve godine s obzirom na to da ovo zakonsko rešenje zahteva dugoročan rad radne grupe sa velikim brojem zainteresovanih strana, kao i činjenicu da se na prvom sastanku radne grupe nije odmaklo dalje od onoga što je svim učesnicima bilo poznato u oktobru prošle godine. Prema tome, nova radna grupa neće imati ni vremena ni kapaciteta da svoj posao završi ranije“, navodi se.

Ukoliko Vlada ne prihvati naš zahtev, 1. januar označiće kraj bavljenja frilensingom i početak beznađa za hiljade građana koji na ovaj način privređuju. Dužnost svake države je da svojim građanima obezbedi uslove opstanka, da omogući i doprinese boljitku i napretku, a posebno onima koji jesu u nepovoljnoj poziciji, ljudima bez formalnog zaposlenja i bez ikakvih radnih prava i socijalne zaštite, upozorava se u zahtevu.

Frilenseri su u više navrata prošle i ove godine protestovali nakon najave Vlade Srbije da će ih oporezovati za obavljanje posla, ne samo u tekućem periodu nego i retroaktivno.

U pregovorima je postignuto privremeno rešenje, ali još nije doneto trajno koje će, uz oporezivanje, obezbediti i priliv u budžet od zarada agnažovanih u ovim delatnostima. Rok za konačno komprimisno rešenje ističe, a dogovora o načinu oporezivanja koji neće ugasiti poslove radnika na internetu još nije postignut.

Prema izmenama Zakona o porezu na dohodak građana i dopunu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje se odnose na oporezivanje frilensera usvojenim aprila, na godišnjem nivou oporezivanju ne podležu prihodi u visini do 384.000 dinara.

Predviđeno je da od  1. januara 2022. godine frilenseri plaćaju poreze i doprinose kvartalno, uz priznavanje normiranih troškova u visini trostrukog neoporezivog iznosa zarade što je sada 54.900 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari