G7 pomerila rok za preispitivanje ograničenja cene ruske nafte na mart 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Zvaničnici Grupe sedam složili su se da će u martu preispitati nivo gornje granice cena ruske izvozne nafte, kasnije nego što je prvobitno planirano, kako bi se dalo vremena za procenu reagovanja tržišta na tu meru, saopštilo je američko ministarstvo finansija.

Kako prenosi magazin “Nedelja“, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije ekonomije G7, Evropska unija i Australija složile su se 5. decembra da će zabraniti korišćenje osiguranja, finansiranja i posredovanja sa Zapada za rusku naftu koja se transportuje morem čija je cena veća od 60 dolara po barelu, kao deo sankcija Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.

Koalicija planira da 5. februara postavi dve gornje granice za ruske naftne proizvode, jednu za proizvode koji se prodaju s premijom u odnosu na sirovu naftu, kao što su dizel ili gasno ulje, i jednu za proizvode koji se prodaju po sniženoj ceni u odnosu na sirovu naftu, kao što je lož ulje.

„Predstavnici su se složili da će ovaj pristup bolje kalibrirati politiku ograničenja cena za rafinirane proizvode, s obzirom na širok raspon tržišnih cena po kojima se ti proizvodi prodaju“, saopštilo je Ministarstvo finansija, prenosi agencija Rojters.

Koalicija je prvobitno planirala da preispita nivo gornje granice negde u februaru, dva meseca nakon njezinog aktiviranja. Zvaničnici ministarstva finansija rekli su da gornja cena nafte ima dva cilja, smanjenje prihoda Rusije i osiguravanje dobrog snabdevanja globalnih tržišta naftom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari