Izgradnja gasovoda Južni tok, koji bi trebalo da obezbedi uredno snabdevanje evropskih potrošača ruskim gasom, počeće danas u gradu Anapa na obali Crnog mora.


Početak izgradnje tog gasovoda, vrednog 16 milijardi evra, označiće radovi na tunelu kojim će cevi biti spuštene u Crno more. „Plavim energentom“ koji će se transportovati Južnim tokom snabdevaće se oko 30 miliona stanovnika Evrope. Dužina gasovoda između Anape i Varne u Bugarskoj biće 925 kilometara, dok će trasa u kopnenom delu Evrope biti duga 1.455 kilometara. Trasa gasovoda vodiće od Rusije, ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije do severne Italije. Postojaće i dva kraka kojim će se gas dopremati i u Republiku Srpsku (Bosna i Hercegovina) i Hrvatsku. Izgradnja deonice kroz Srbiju koštaće 1,7 milijardi evra, a procenjuje se da će prihodi od tranzita gasa kroz teritoriju naše države na godišnjem nivou iznositi 200 miliona evra, kao i da će na podizvođačkim radovima biti angažovano oko 2.000 domaćih radnika. Kako je ranije bilo najavljeno, do kraja decembra bi postavljanjem kamena temeljca za kompresorsku stanicu u Bačkom Bregu, blizu granice sa Mađarskom, i u Srbiji trebalo da počnu radovi na izgradnji deonice Južnog toka dužine 420 kilometara.

U izgradnji Južnog toka ispod Crnog mora učestvovaće četiri velike kompanije. To su ruski državni gigant Gasprom sa 50 odsto, italijanski ENI sa 20 odsto, nemački Vinteršal i francuski EDF sa po 15 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari