Gde će Rusija da prodaje svoju naftu nakon potpunog embarga na njen uzvoz od strane Evropske unije? 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Rusija je povećala isporuke nafte u Aziju otkako joj je Evropska unija uvela sankcije zbog vojne intervencije u Ukrajini, ali i dalje treba da preusmeri više od četvrtine svog izvoza sirove nafte iz Evrope, ili oko 1,3 miliona barela dnevno, kada u decembru stupi potpuni embargo na naftu, prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Rusija izvozi oko 20 miliona tona nafte mesečno otprilike pet miliona barela dnevno preko nekoliko ruta, uključujući naftovod Družba u Evropu i druge u Aziju.

Moskva mora da pronađe nove kupce za tu naftu, ali je malo verovatno da će to biti moguće u usled ograničenja cena njenog koštanja.

Rusija ne može da preusmeri velike količine Urala u svoj naftovod Istočni Sibir – Tihi okean (ESPO), koji već pumpa blizu kapaciteta. To čini isporuke preko Evrope i Sueckog kanala jedinim mogućim rutama za naftu tipa “ural” u Aziju.

Ruske firme će takođe morati da promene način na koji prodaju naftu, prenosi Rojters.

Azijska tržišta nafte imaju mnogo raniji ciklus trgovanja od evropskog tržišta jer od sredine septembra azijski kupci trguju teretom za utovar u decembru, dok Evropa utvrđuje cene utovara u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari