Gde su danas privredni giganti bivše Jugoslavije: Ei Niš od rendgena i televizora do neslavnog kraja

Ostavite komentar


  1. Ei je uništen ali zato ima Putinov i Dražin mural u BGD a braća Kinezi otvaraju konc log..pardon fabrike u kojima se može ,ako se proleter potrudi,zaraditi basnoslovnih 200 Evrića. Malo li je ?

  2. Ti tkz. Giganti ni u vreme SFRJ,nisu mogli da zarade na trzistu ni za vodi.Nisu tu pomagali ni skroz zatvoreno težište bez uvoza,ni to sto su monopolisti,nisu placali ni vodu ni energiju,dugovali za doprinose i poreze.Svi su bili kao danasnja namenska ili sadašnji Eps i SrbijaGas.

  3. Proizvodili su se i kompjuteri, čuveni Pekom, sličan Commodore-u, u 100% sopstvenoj izradi. Kasnije su radjeni/sklapani i PC računari, ja učio u školi na 286-tici, `95, gde pisalo Ei Bull (licenca).

  4. Sami su krivi, vecina je krala u svojoj fabrici svako na svom nivou. Morali su da propadnu.

  5. Ei Niš nije proizvodio gotovo ništa, osim par serija poluprovodnika i otpornika. Sve ostalo a pogotovo finalne proizvode su samo sklepali od stranih delova (što i nije toliko loše) ali i prema stranim uputstvima i često licenci (nisu nikada sami smislili svoje). Sličan stil kao Zastava sa autima koji su bili svi od reda low-cost varijante Fijata.

  6. EI kao i svaku fabriku su unistili titovi kadrovi i samoupravljaci. Razmere lopovluka su bile zastrasujuce, od direktora do portira….nemo da se lazemo

  7. Komunisticki, SPS i DS kadrovi su upropastili, pokrali i na kraju unistili EI Nis. Ali i sirotinja raja ne tuguje previse, cini se kao da nikom nije ni bila potrebna.

  8. E ,barem da sus se udruzili sa domacom firmom Korato i povratili proizvodnju..
    Dobre su im bile lampe za lampase

  9. Naslov vam je nikakav, odraz jeftinog novinarstva.
    Pravi bi bio – Gde su danas pare (kapital) nekadašnjih giganata?

  10. Ovu EI fabriku, kao i slicne Broz je otvarao sa Americkim strucnjacima i zbog toga su bile uspesne, gde su mnoge drzave dovodile svoje strucnjake da se doskoluju. Posto je Milosevic odlucio da Srbiji uvede Ruski sistem drzave, gde vladar NEMA NIKAKVU KONTROLU, namerno je prekionuo sve kontakte sa SAD i jedva je cekao sukob sa Amerima, kako bi obicni gradjani zamrzli Zapadne drzave. Posle toga ovo su normalne posledice za Srbiju, odakle skolovana omladina mora da bezi, ili da se bavi zabavnim aktivnostima (sport, muzika, itd).

  11. Televizori su bili skroz ok,to kazem kao neko ko se prof.bavio tim stvarima,bili su bolji od gorenja,cajevca,filips i grunding su imali mozda malo bolju sliku,ali ne daj boze da se pokvare,telefunken isto, Samsung bio bezveze,pricam o modelima iz 80 ih

  12. Kolonijama nije dozvoljeno da proizvode bilo šta, a kamoli rendgene ili televizore.
    Neka se neko zapita da li se u koloniji Srbija proizvodi bilo šta, a da je stvarno naše.
    Teško. Dovoljno je da odete u bilo koji tržni centar i sve će vam biti jasno. Tuga.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.