Genov: Kazne za one bez kovid propusnica da budu 20.000 dinara 1Foto: Dimitrije Petrović

Uprkos tome što je poslednjih deset dana za ulazak u restorane i klubove posle 22 časa obavezna potvrda o vakcinaciji, interesovanje mladih za izlascima ne jenjava, a gužvi po ugostiteljskim objektima bilo je i prethodnog vikenda.

U pojedinim beogradskim klubovima i na splavovima gostiju ne nedostaje ni tokom noći. Iako nije bilo inspekcija u svakom od njih, kovid redari trebalo bi da kontrolišu svakog gosta na ulazu. Prema rečima zaposlenih na jednom splavu na Savi, oba dana vikenda su bila puna, klub je bio krcat, tako da se nije osetilo da bilo kakvo ograničenje postoji.

Nije svuda tako, pojedini restorani beleže nešto malo manje gostiju nego inače, iako, kako kažu vlasnici ne mogu da znaju zbog čega je to tako. Ima restorana koji su radno vreme skratili za sat ili dva i sada rade do 22 časa. Kako kažu vlasnici nekih od njih, oni i inače svoju uslugu nisu bazirali na radu uveče, tako da im je bilo jeftinije, ali i organizaciono lakše da radno vreme skrate na 22 sata.

Kakvi su efekti ove antikovid mere koju je država uvela 23. oktobra rano je govoriti, kažu za Danas u HORES-u jer ni oni nemaju precizne podatke o tome kako je to konkretno uticalo na rad ugostitelja u Srbiji.

„Iz priče sa ugostiteljima znamo da je deo njih skratio radno vreme do 22 časa i to su uglavnom restorani, dok su noćni klubovi i barovi tražili produženje radnog vremena sa jedan na dva sata posle ponoći, uz naravno poštovanje svih zdravstvenih mera“, kaže Georgi Genov, direktor HORES-a.

On smatra da ugostitelji ne bi trebalo da jedini snose tako velike sankcije, već da treba i korisnicima povećati kazne.

„Gostima koji nemaju dokaz o vakcinaciji naplaćuje se kazna od 5.000 dinara ili 2.500 dinara ukoliko plate u roku od nekoliko dana, dok je kazna za ugostitelje i 300.000 dinara za pravna lica ili 150.000 za preduzetnika“, napominje Genov.

Mnogi restorani su radno vreme skratili, kako kaže, jer nisu bili spremni, a treba zaposliti redare, obezbediti im plate koje nisu mali trošak, a nezgodno je, napominje, i kada konobari treba da uzmu podatke od gostiju. Uvek postoji problem da nešto promakne, ističe Genov, ima i onih koji falsifikuju podatke, a konobari, s druge strane, nisu ovlašćena lica, te postoje i oni koji ne žele svoje podatke tek tako da daju.

„Treba zato uvesti veće kazne od 5.000 dinara za one koji nisu poštovali pravila, jer da je kazna 20.000 dinara pitanje je da li bi neko seo u restoran ili kafić tek tako“, ističe Genov.

Prve nedelje po uvođenju mere, inspektori su kontrolisali 800 objekata, a kako je za RTS rekla zamenica rukovodioca Radne grupe za kordinacuju republičkih inspekcija Svetlana Mijatović opšti je zaključak da većina ugostitelja nije bila spremna i da u 11 gradova nijedan ugostiteljski objekat nije radio posle 22 sata.

Oni koji su radili, uglavnom su, istakla je ona, poštovali sve mere, a tek nekih 15 objekata je kažnjeno za pet dana u nedelji.

Od subote, 23. oktobra, u 22 časa, svako ko se nađe u ugostiteljskom objektu mora da ima kovid propusnicu. Zaduženi za kontrolu propusnica u ugostiteljskim objektima gostima skenira QR kod, a kako na propusnici ne postoji fotografija, ideja Vlade Srbije je bila da uz to, kovid redar mora da zatraži od gosta i neki dokument sa fotografijom, poput lične karte, pasoša ili vozačke dozvole.

Gosti moraju da maju potvrdu da su vakcinisani trećom ili drugom dozom vakcine, s tim što od druge ne bi smelo da je prošlo više od 210 dana. I oni koji nisu vakcinisani mogu da izlaze u klubove i restorane posle 22 časa, ali moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od dva dana.

Ulazak u ugostiteljske objekte posle ovog vremena dozvoljen je i onima koji su u poslednjih sedam meseci preležali koronu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari