Građani koji poseduju akcije NIS-a dobiće sutra dividendu od 121,8 dinara za svaku deonicu 1Foto: Shutterstock/Andrej Privizer

Građani Srbije, koji poseduju akcije Naftne industrije Srbije (NIS), dobiće sutra dividendu od 121,8 dinara neto za svaku deonicu, odnosno oko 600 dinara za pet akcija, koliko su dobili od države pre deset godina, objavio je sajt Bilc-a.

To je najviši iznos od 2014. kada je isplaćeno 68,19 dinara neto po akciji, a kompanija će novac uplatiti sutra, dok bi on na računima građana trebalo da bude već od prekosutra.

Rekordna dividenda, kako je naglašeno, rezultat je poslovnih rezultata u prošloj godini, kada je NIS ostvario neto dobit od 92,4 milijarde dinara.

Pravo na isplatu dividendi imaju svi akcionari koji su imali akcije NIS 29. juna ove godine.

Blic podseća da je besplatne akcije NIS, početkom 2010. godine, dobilo je 4,8 miliona građana, a svako od njih dobio je po pet akcija ove naftne kompanije.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte.

Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

Novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju.

I Skupština Telekoma Srbija donela je odluku o isplati dividende za 2022. godinu u bruto iznosu od 6,72 milijarde dinara, prenosi Blic.

Svima koji su 20. juna ove godine držali akcije Telekoma biće isplaćeno 8,4 dinara po akciji.

Kako su građani Srbije u periodu od 2010. do 2012. dobili po 31 akciju Telekoma, njima sleduje oko 226 dinara dividende ove godine samo na osnovu tih deonica.

U slučaju da građani nisu prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu mogu da imaju nešto oko 11.000 dinara, preneo je Blic.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi tokom prethodnih dana vredela je oko 700 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.500 dinara. Akcija Aerodroma vredela je oko 1.900 dinara.

Građanima je ranije na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda, a dividende su tokom prethodnih nekoliko godina uplaćivale kompanije NIS, Aerodrom i Telekom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari