Gradonačelnica Niša: Više od 40 odsto zaposlenih u gradskoj i opštinskim upravama prima minimalac 1Foto sajt grada Niša

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski saopštila je danas da više od 40 odsto zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama “prima minimalac”.

Ona je u razgovoru sa predstavnicima Sindikata uprave Srbije kazala da su zaposleni u gradskim i opštinskim upravama Niša dobili “u toku ove godine u dva navrata po 20.000 dinara pomoći, pošto više od odsto njih radi za minimalac”.

Grad Niš ima šest gradskih uprava, a pet gradskih ooština koje takođe imaju svoju administraciju.

“Nije dobro što je više od 40 odsto zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama na minimalcu. Zato smo ove godine odlučili da pomognemo sa iznosom od dva puta po 20.000 dinara, i na taj način koliko- toliko pomognemo oko 800 naših kolega koje rade u gradskoj upravi Niša”, rekla je ona.

Ona je dodala da se 26 niških funkcionera odreklo prava na pomoć od 20.000 dinara dva puta u toku godine “kako bi taj novac dobili oni koji rade za minimalac”.

Predsednik Sindikata uprave Srbije Slađan Bobić je sastanak u Gradskoj kući ocenio kao “kvalitetan socijalni dijalog”.

Grad Niš je, inače, sa niškim Sindikatom gradske uprave prošlog septembra potpisao novi kolektivni ugovor koji za zaposlene između ostalog omogućava veća socijalna prava.

Prema tom kolektivnom ugovoru, radnici u gradskoj upravi, između ostalog, imaju pravo na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju, dve prosečne plate za svako novorođeno dete ili sistematske zdravstvene preglede jednom u dve godine.

Kolektivni ugovor su potpisali predsednik Sindikata gradske uprave Niša Petar Mićović i gradonačelnica Sotirovski.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari