Gradska toplana zloupotrebila monopolski položaj? 1

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije pokrenula je protiv Gradske toplane Niš, po službenoj dužnosti, postupak ispitivanja povrede konkurencije.

Postupak je pokrenut zbog sumnje da je to komunalno preduzeće cenom usluge „zloupotrebilo dominantan položaj“ i „narušilo konkurenciju na tržištu“.

Kako je objavljeno na sajtu Komisije, Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je Gradska toplana tokom grejne sezone 2016. i 2017. godine odredila veću cenu grejanja nego što je propisano, odnosno da se u određivanju cene svojih usluga nije pridržavala propisane metodologije. Komisija je navela da je „osnovano pretpostavila da bi fakturisanje cena potrošačima na način koji je konstatovala DRI, moglo da odstupa od ‘troškovnog principa’, a što može predstavljati radnju povrede konkurencije“.

U izveštaju DRI, objavljenom početkom ove godine, navodi se da je Gradska toplana prekršila više zakona, među kojima i Zakon o energetici, Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o katastru i Zakon o obligacionim odnosima. DRI je ustanovila da je Toplana u prethodne dve grejne sezone u fiksni i varijabilni deo uključivala troškove koje korisnici nije trebalo da plaćaju, među kojima su nezakonito uvećane zarade zaposlenih, pogrešno obračunate cene gasa i mazuta i slično. Revizor u izveštaju nije naveo iznos nezakonito naplaćenih troškova, ali je „preporučio“ Gradskoj toplani da se kroz naredne račune nadoknadi šteta naneta građanima.

Direktor Gradske toplane Predrag Milačić je po objavljivanju izveštaja kazao da građani tokom sezone 2016. i 2017. „nisu oštećeni“ jer je Toplana „tada primenjivala niže cene od onih koje su po metodologiji Vlade Srbije obračunate“. Milačić je rekao da Toplana zbog toga neće obeštetiti „navodno oštećene građane“.

– DRI je u izveštaju ustanovila samo neke manje greške u kalkulaciji cena. Gradska toplana je to ispravila, tako da će cene grejanja u sezoni 2018. biti u potpunosti u skladu sa važećom metodologijom obračuna, a i preporukama DRI – kazao je on.

U Udruženom pokretu slobodnih stanara (UPSS), međutim, insistiraju da Gradska toplana nadoknadi štetu građanima, navodeći da je „netačno“ da je to komunalno preduzeće u tom periodu primenjivala niže cene. Oni podsećaju da je Toplana ove godine „imala dobit od 250 miliona dinara“, a „u poslednje tri godine skoro 500 miliona“, što ne bi bilo moguće da je cena bila niža od propisane.

Predsednik UPSS-a Saša Kostić ocenjuje da su građani Niša, zbog nezakonito obračunate cene, od 2013. godine, otkada se grejanje naplaćuje „po utrošku“, oštećeni za desetine miliona evra. Kostić pretpostavlja da je „nezakonito naplaćeni novac otišao političkim strankama, pošto ga na računima za grejanje nema“.

Cena može da bude upola niža

– Toplana u proizvodne troškove uračunava i „kamatu na kamatu“, potraživanja koje je nemoguće naplatiti ili stipendije. Sporna je i visina jubilarnih nagrada, kao i preveliki broj zaposlenih. Kada bi svi ti inputi koji se nezakonito obračunavaju bili izbačeni, cena grejanja u Nišu bila bi upola niža od sadašnje – ocenjuje Saša Kostić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari