Kompanije Proktor end Gambl i Unilever globom moraće da plate 315 miliona evra zbog toga što su nameštale cene praška za pranje veša i na taj način učvršćivali dominantne pozicije na tržištima osam evropskih zemalja. Tržište Srbije nije među onima koje su ove dve kompanije u saradnji sa Henkelom (koji ih je i prijavio) zloupotrebile jer je, kako je Danasu rečeno u Komisiji za zaštitu konkurencije, isuviše malo za takvo nešto. „Nismo imali pritužbi kada se konkretno radi o proizvođačima praška za veš jer je naše tržište isuviše malo. Ali upoznati smo sa svim što se dešavalo u Evropi i mislim da je ovaj model koji je primenjen dobar primer koji bi mogli da sledimo i u Srbiji“, kažu u KZK.


Evropska komisija je pre dva dana kaznila Proktor end Gambl i Unilever globom zbog nameštanja cena u periodu od 2002. do 2005, a sumnjive radnje Evropskoj komisiji prijavila je kompanija Henkel koja je i sama učestvovala u tome, ali se zbog toga što je „odrukala“ saradnike spasila kazne. „To je model koji bismo mogli da primenimo i kod nas, da kompanija koja prijavi zloupotrebu položaja na tržištu dobije manju kaznu ili je ne dobije uopšte u zavisnosti od toga da li je učestvovala u organizaciji ili samo bila učesnik“, napominju u Komisiji za zaštitu konkurencije. Predsednik Pokreta potrošača Beograda Petar Bogosavljević kaže za Danas da oni poslednjih godina nisu imali primedbi na rad industrije koja se bavi proizvodnjom praška za veš. „Nismo imali problema sa njima na tržištu, a poslednjih godina je i sve manje potrošača koji se žale na kvalitet robe, u ovom slučaju praška za veš. Mnogo manje je takvih slučajeva nego ranije,“ ističe Bogosavljević. Potrošači u Srbiji najčešće pazare proizvode P&G „ariel“, „bonuks“ i „tajd“, kao i Henkelov „meriks“.

Oprost zbog dobrog vladanja

Prokter end Gambl je zbog organizovanja kartela na tržištima Belgije, Francuske, Nemačke, Grčke, Italije, Portugala, Španije i Holandije trebalo da plati 211,2 miliona evra, dok je Unilever kažnjen sa 104 miliona evra. I jednoj i drugoj firmi je, međutim, oprošteno 35 odsto izrečene kazne i to po 25 odsto jer su odmah pošto su otkrivene sarađivale sa evropskim antikartelskim organima, a još po 10 odsto jer su se odrekle prava na žalbu. Odricanje prava na žalbu naročit je značajan ustupak antikartelskim organima jer je omogućilo da se ceo postupak završi u rekordnom roku od tri godine. Zbog toga su obe firme i javno pohvaljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari