Heritidž fondacija: Srbija na 54. mestu po ekonomskim slobodama 1Foto: Pixabay/Gam-Ol

Američka Heritidž fondacija objavila je rang listu zemalja prema ekonomskim slobodama, na kojoj je Srbija na 54. mestu među 169 posmatranih država svrstana u kategoriju „umereno slobodnih“ ekonomija.

Ukupna ocena Srbije porasla je za 1,2 poena u odnosu na prošlu godinu, pre svega zbog bolje ocene poreskog opterećenja, navodi se u analizi Heritidž fondacije.

„Srbija je rangirana na 30. mestu među 45 zemalja evropskog regiona i njen ukupni rezultat je ispod regionalnog, ali iznad svetskog proseka“, navodi se u toj analizi.

Navode i da je srpska ekonomija tokom ove godine zadržala uzlaznu putanju u umereno slobodnoj kategoriji.

„Da bi pojačala pozitivan trend u pravcu povećanja ekonomskih sloboda, Vlada Srbije bi trebalo da nastavi da poboljšava poslovnu i investicionu klimu jačanjem vladavine zakona, a posebno putem reforme pravosudnog sistema, kao i usmeravanjem više novca za funkcionisanje Agencije za borbu protiv korupcije“, stoji u analizi Heritidž fondacije.

Od država regiona, Severna Makedonija se nalazi na 46. mestu, Slovenija na 48, Kosovo na 58, Albanija na 66, Hrvatska na 79, Crna Gora na 80, a Bosna i Hercegovina na 82. poziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari