„Herojima“ u epidemiji korona virusa plate nisu uplaćene na vreme

Ostavite komentar


  1. A gde su onih obećanih 10% stimulacije koja je obećana od strane predsednika? Dobro, predsednik je obećao 10% trajno uvećanje zarada samo je skupština volšebno zaboravila to obećanje i verifikuje. Obećanje predsednika je po običaju pojela maca. Tako u Srbiji prolaze svi heroji, pa i mi zdravst. radnici tzv heroji korona doba. Ma dovoljan je samo aplauz. U Srbije se može lepo živeti od licemerja ako ste na pravoj strani.

  2. Ne medicinsko osoblje nije primilo ni kovid dodatak. I ako su sve vreme bili u kovid bolnicama i na infektivnoj klinici

  3. Zarade u zdravstvu se primaju unapred ili ja nisam dobro protumacio tekst? Ako se isplata majske zarade zavrsava 20 maja onda oni dobijaju zarade pre isteka meseca. Nekako logicnije je da je 20-og u mesecu akontacija a od 1 do 5 sledeceg meseca drugi deo zarade za prethodni mesec. A u slucaju hvalospeva, obecanja i aplauza sve to je cinjenica, sta ce od toga biti u „opipljivoj“ formi je u zemlji Srbiji uvek bila i ostala enigma jer treba prvo namiriti partokratski privilegovani sloj (sa znacajnim brojem odlicno placenih „virtualnih“ radnih mesta) a tih je podosta za postojeci „ekonomski kapacitet“.

    1. Gospodine niste dobro protumačili tekst. Taj deo do 20-og u mesecu nam jeste akontacija za dati mesec, a ostatak pune plate za prethodni mesec dobijamo između 1-5 og sledećeg meseca. Iako sam žestoki protivnik ove vlasti moram priznati da Vam je komentar poprilično maliciozan i da mi se čini da opet, kao pre početka ove epidemije, kreće napad na zdravstvene radnike kako smo privilegovani neradnici koji samo hoće pare iz budžeta.

      1. Iako se uglavnom ne slažem sa stavovima osobe koja se potpisuje kao Milan Panić, ne vidim malicioznost u njegovom komentaru. Ceo tekst je nejasan i deluje da novinarka baš i nije za taj posao. Ako je htela da pljune na vlast, mogla je to da uradi i bolje. Što se tiče vas, zdravstvenih radnika, većina je veoma predana svom poslu, naročito to važi za lekare, a malo manje za tehničare, ali postoji manji deo, koji baca ljagu na celu profesiju. To su oni koji traže mito, i to ne da bi preživeli, već da bi živeli na visokoj nozi. Ne pričam ovo napamet, već imam primere iz svog okruženja. Mama i tata lekari u državnim ustanovama, nikakav privatni biznis, nikakva naslestva, a u poslednjih 20 godina se grade dvorci, kupuju stanovi i voze automobili od 100-150 hiljada evra. Čak i da je za preživljavanje, pa nije u redu, jer se radi o nečijem životu. Mislim, i u ostalim profesijama je tako, ali vašu profesiju ljudi doživljavaju humanije, pa zato više primećuju. I to sve zboh nekih 10% zdravstvenih radnika, a možda i manje. Da ne bude da imam nešto protiv tehničara, razumem zašto su oni manje predani i neljubazniji. Iskreno, sa svakakvim ljudima se susreću. Više puta sam bio prisutan, kada je neki pecijent bez ikakavog razloga psova i pretio sestrama. A to se verovatno dešava svakodnevno. Opet, i to se dešava zbog 10% neodgovornih.

      2. Gresite,kod mene je u pitanju samo lose tumacenje teksta u delu gde se pominje ritam isplata zarada a napade ocekujte upravo od onih koje sam pomenuo u svom komentaru a to su „virtualno uposljeni“ paraziti partokratski „pobacani“ sirom javnog sektora kao i od onih koji „rade“ na „najcrnje“ za 200-250 eur kod njihovih „gazdi“ jer su takvima svi krivi osim onih koji su stvorili sistem da paraziti i kradomani uzivaju a drugi „u vetar“ bacaju svoju radnu snagu i umece.

    2. Ajde napišite nekad da je nešto dobro urađeno.
      Kao zle žene ste .
      Dosadni ste

  4. Molim Vas sve lekare Srbije da shvate da je AVuvic najveći
    LAZOV od kada je sveta i veka .
    Ne verujte Vučićevoj Srbiji , državi LAŽI , kriminala, korupcije , mafije i svega nečasnog čoveka ,generalno., A posebno Predsedniku države…. .
    Oduzite mu se na najbolji način .
    SPASITE. Sebe , svoju profesiju …
    NEDAJTE mu Svoj Glas na ovim i sledećim izborima ..ovi su Parlamentarni ,,, a potom dolaze i
    Predsednicki.
    Ovo je savet Bake , Beogradjanke sa Vračara diplomiranog studenta PRAVA !!?
    Moramo da ga udruženo
    RUSIMO … .

    1. Bako Gordana, ako ste diplomirali onda niste student prava nego pravnica. Ako ste student onda niste diplomirali

    2. A kome da verujemo? Đilasu koji nudi platu od 1000 evra? Ko ima mozga, shvatio bi da je to ekonomski neizvodljivo. Mislim, možda jeste izvodljivo kada bi ti drugi manje krali. Samo, već smo ih jednom videli. Da se razumemo, ne treba verovati ni Vučiću, ali neću da rušim Vučića, samo da bi došao Đilas. Dosta mi je toga, daj da promenimo ovoga, nema veze što i onaj nije bolji. Ovi možda i uspore sa krađom, valjda im je dosta 8 godina. Oni drugi imaju mnogo onih koji nisu bili baš u prvim redovima proši put i nisu učestvovali u tim velikim pljačkama, pa bi sad kidisali na plen kao gladni psi. Za kraj, puno puta sam čuo da vam smeta što vam se Vučić obraća sa „bake i deke“. Molim Vas da i Vi ne pokušavate sa tim emotivnim „baka“, pa još i „Beograđanka sa Vračara“. A to što ste diplomirali prava, bolje da niste ni spominjali. Do ovde su nas uglavnom i doveli pravnici i ekonomisti. Između ostalog, i Vučić je pravnik. Ne bi se ja time hvalio.

      1. Komentari i ne sluze da svi sto komentarisemo budemo „jednoglasni“,naprotiv,neretko iz sukoba misljenja se „radjaju“ dobre,konstruktivne ideje. Ipak sa komentatorom koji se potpisuje sa „argh“ sam potpuno saglasan da se „principom rotacije Kurti i Murti“ drustvo ne razvija-naprotiv a da su nas pravnici i ekonomisti (sa casnim izuzetkom bivseg guvernera NBJ pokojnog Dragoslava Avramovica) iznutra „u crno obojili“,to stoji. U tim strukama vec decenijama unazad ovde bas nista ne funkcionise.

  5. Zivim i radim u nemackoj kao lekar.
    Nismo imali Maske nismo bili zasticeni. Zbog toga du se lekari slikali goli u Berlinu.
    Nismo nista ni dobili od para . Moja je cerka isla jedina iz njena klase u skolu sama i ja sam placao za to vreme produzeni boravak dok su svi ostali bili postedjeni.
    Nismo od nemacke drzave ni 100 evra dobili.
    Nisam simpatizer Vucica cak mi je lik antipatican donekle i bolestan a kako i ne bi pre dolaska na vlast je pricao jedno a sada sve mora da proguta zarad vlasti . Ali bar ste dobili 100 evra od drzave koja u poredjenje sa bogastvom nemacke je nula .

    1. Zorane, pre nego sto se razocaran vratis iz Berlina u Srbiju, napisi koliku platu imaju lekari i specijalisti u Berlinu.

      1. imam 3000 netto . radi se duplo vise nego u srbiji i rekao bi da je to odnos kao 1200 evra u srbiji . jedino imam srecu da oboje rade .
        ruke u ovlascenom auto servisu su 100 evra po satu. uglavnom dobar dan u nemackoj je 100 evra. Lepo zive oni koji imaju svoje stanove a to je oko 50 % polulacije.

      2. Gospodine „Berlin“, napišite kolike su plate imali lekari i specijalisti od 2000. do 2012, a kolike danas. Ja se slažem da treba promeniti vlast, ali nikako ne treba vratiti Đilasa i kompaniju, jer će biti samo gore.

        1. Nisam lekar pa ne mogu da kažem precizno koliki je raspon njihovih plata bio u periodu od 2000-2012. ali jesam zdravstveni radnik i mogu da kažem da je moja plata tek u novembru 2019. dostigla nivo iz 2008. Takođe, ne mislim da je korektno kriviti demokrate za kompletan period od 2000-2012. jer su oni ipak nasledili zemlju rušenu na sve moguće i nemoguće načine prethodnih 11 godina (’89-2000.). Dodatno, morali su da se suoče i sa SEK-om (’07-’08.). To ih, naravno, ne opravdava za sve ono loše do čega su sami doveli činjenjem/nečinjenjem.

    2. Obećanje od 10% nije ispunjeno. Plate su bedne i mizerne, uslovi rada katastrofalni, organizacija takođe, zato većina napušta nereformisani, srpski, zdravstveni sistem i hita baš tamo gde ste Vi kolega. Ako vam niko ništa ne obeća onda nema potrebe za lažju kako je ispunjeno. U Srbiji je to norma jer nema nikakve odgovornosti za javno iznetu reč. Ustav u Srbiji je samo hrpa papira i ništa više. To je mala razlika između Nemačke i Srbije.

      1. Bravo. Kritikovao sam odgovor koji je dao „Berlin“, jer je glupo upoređivati Nemačku i Srbiju, pošto je 2012. možda bila i veća razlika. Ali sa Vašim komentarom se slažem. Tamo se dobije ono što se dogovori. Čak i da je malo, a nije, dogovori se poštuju.

    1. Zato što su rizikovali svoje zdravlje, a samim tim i svoj život, da bi pomogli drugome. Dakle, stavljali su tuđ život ispred svog, a to je po definiciji heroizam.

  6. Svi lažu! Sve je u Srbiji, lažno i prevantsko. Svaki čovek u Srbimi laže! I predCednik SNS-a i Srbije (nažalost!) je čovek i laže!

  7. Pa nek idu 28 kod Vučića na prijem. Da imaju malo ponosa i svi okrenu leđa diktatoru

    1. Ako ih je slagao za 10%, treba da mu okrenu leđa. Ipak, glupo je nazivati nekoga diktatorom, a da je to skroz netačno. Tako samo odbijate glasače koji ne glasaju, jer žele normalne ljude, a ne neke koji obećavaju plate od 1000 evra, pričaju o diktaturi u fašizmu, a da toga nema i ostale gluposti. A nije da nas ima malo, skoro 50% nas ne glasa.

  8. Herojima nisu ali sns botinama jesu i to ogromne plate u gradskoj upravi Beograd od 90 000 za nacelnike i po 115 000 za pomocnike a naravno postenim zaposlenima koji su jedino strucni plate su tek tricavih 53 000 sa visokom skolskom spremeom….To je sistem koji je sprovela Sandra Pantelic i zato ce krivivno odgovarati a najvise zbog botina koje su na platnom spisku a nikada nisu krocile u zgradu gradske uprave Beograd.

    1. Slažem se da treba da odgovara, ali se nadam da se Vi slažete da treba da odgovaraju svi koji su to radili u poslednjih 20-30 godina.

    2. Potpuno tacan komentar, ponajvise na njih se i odnose moji gornji komentari. Mozete li zamisliti boticu (sa Megatrend „diplomom“ doduse „propranom“ na FPN kojoj je „opis radnog mesta“ pisanje govora za Nikodijevica,radno vreme „klizno“ (par dana u mesecu) a nicim zasluzeno primanje oko 100.000 dinara-redovno mesecno bez kasnjenja. Pomnozite takvu „personu“ sa stotinama pa vidite zasto „nikada nema para“.

  9. Nije uplacena ni jubilarna nagrada za zaposlene , receno je da se obustavlja tokom vanrednog stanja a isplacivala se u Aleksincu i spec psih bolnici u Gornjoj Toponici. KC Nis vecita finansijska enigma…

  10. Tapšanja i (sluzavih) pohvala na TV možete dobiti u neograničenim količinama, ali kad su u pitanju pare, morate razumeti da imamo taj problem zmijčeta u džepu koje nam ne da da dublje brknemo…

  11. A vi gospodo draga, sledeći put kada vam u posetu dođi ministar zdravlja ili predsednik države, izađete ispred klinike, stanete jedno pored drugog i svi, ali svi okrenete leđa. Pogledajte snimak dočeka ministra zdravlja u Belgiji i nešto naučite. Sve dok budemo gledali smo svoj interes i dok se ne udružimo, biće nam ovako

    1. Moram da kažem da su i Danas i antibotovi pokazali, blago je rečeno, običan primitivizam. Nije da ništa ne razumeju, već zbog namere koja je primitivna. Taman koliko i administratora koji ih tako revnosno štite. Eto vam sad.

  12. Mi nismo ni dobili platu! A ni ugovor na tri meseca, koji nam je obecan uz vece sanse za zaposlenje kada nas je (kao nezaposlene lekare specijaliste na birou) pozvalo Ministarstvo zdravlja da radimo u Covid centru na Infektivnoj klinici, na „evidenciji podataka“. Posao degradirajuc za nase znanje i obrazovanje a opet posle vise od mesec dana rada nema plate!

    1. Jao vise volonteri se svima na glavu popese. Pazie niko nista vam obecavo nije. Drugo svi stepohrlili da se sto vise uvucee da vam ugovore daju i kad ne mogu da vam daju onda kuku.

      1. Nas je Ministarstvo zdravlja zvalo na rad na odredjeno vreme sa ugovorom na tri meseca. To nije volontiranje i ja se nisam prijavila da volontiram.
        A vama se volonteri popeli na glavu, Nina, pa vas ometaju u vasem rektalnom alpinizmu?

  13. Koliko shvatam iz teksta, a zahvaljujući nesposobnosti ovog novinara, nije lako shvatiti, nije da novca nema, nego je došlo do nekog zastoja. Strašno je što je to tako, naročito posle svega što su prošli medicinski radnici i njihovo pomoćno osoblje, ali iz iskustva znam (ima primera i u mojoj firmi), da to radi neki Pera, koji za vreme posla razmišlja o svemu, a samo ne o poslu. I onda zaboravi da prebaci novac ili nešto slično. Ovaj iz moje firme promaši 3-4 čoveka, nekima isplati 2 plate, nekima mesecima zaboravi povećanje… Svuda ima takvih, a i ovaj novinar nije bolji. Iz teksta se ne može shvatiti kada se prima prvi deo, a kada drugi, da li je prvi akontacija koja se prima 15. u mesecu za koji se vrši isplata, a ostatak početkom sledećeg meseca, ili je prvi početkom sledećeg meseca, a drugi tek sredinom. Mislim, deluje da je ovo prvo, čim 22. maja kasni prvi deo majske plate. Ipak, mislim da je novinar samo hteo da pljune na vlast, jer ne vidim da je 2-3 dana kašnjenja veliki razlog za ovakav tekst. Rekao bi čovek da kasne ceo mesec. Postoji mnogo stvari za koje ova vlast treba da se pljuje, ali nama koji imamo mozak, ovakvi glupi tekstovi, gde je jedini cilj pljunuti, a da nema razloga, ne doprinose stvaranju nezadovoljstva, nego ga možda i razvodnjavaju. Realno, posle ovoga pomislim da u ovoj zemlji nema normalnih.

  14. Imao sam gradj.firmu 25 godina, sada sam penzioner 11 god, radnike kada sam primao uvek sam testirao, da bih znao sa kim imam posla. Kako smo svi mi osetljivi na lovu to sam im namerno pravio gresku u obracunu, na njihovu stetu i cekao reakciju…pa bilo je i kulturnih u ukazivanju na gresku ali vecina bi dolazila narogusena i spremna na svadju.
    Inace mozete radniku da kupite ves masinu, izolacioni materijal za kucu ili bilo sta drugo da im ucinite…njegov dinar ni slucajno ne pipaj, za oci skacu i zaboravljaju sve prethodno ucinjeno.
    Takvi smo i ostacemo takvi.

  15. Baš je zanimljivo čitati komentare o tome da je Danas uvek negativan, da ovo nije tema, da se stiče utisak da plate kasne mesec dana a ne nekoliko dana, da je sve u redu jer para ima samo je bio zastoj, da je novinar nesposoban… Moja jedina dilema, zapravo trilema je- da li to pišu iz uprave niškog Kliničkog centra, ili to pišu botovi vladajuće stranke ili to pišu botovi uprave KC. Bravo za Danas, bravo za ovaj kvalitetan tekst, bravo za novinarku, otvarajte što više ovakvih tema, mnogo je važno da ih ima jer živimo u jednoj bolesnoj atmosferi u kojoj su laž ili poluistina upakovana u celofan postali „normalni“. Petar iz Niša

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. i 26. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.