Hleb bi od jeseni mogao da poskupi i do 50 odsto ukoliko cena pšenice nastavi da raste, kaže za Danas predsednik Unije pekara Zoran Pralica. Kilogram pšenice je juče na Produktnoj berzi u Novom Sadu koštao 22,5 dinara, ali, kako tvrde naši sagovornici, sve ukazuje da se neće na tome zaustaviti.


– Velike su naznake da bi cena pšenice do kraja žetve mogla da bude i do 30 dinara po kilogramu. Ako se to desi, sigurno je da će doći i do poskupljenja hleba – ističe Pralica. Vekna hleba trenutno košta od 40 do 45 dinara, što je kalkulacija napravljena na osnovu cene pšenice koja je prošle godine bila 18, pa i 17,5 dinara po kilogramu. Sada je osim pšenice, poskupelo i gorivo, dok je dinar pao – ističe Pralica.

Trenutna cene pšenice u jeku žetve je 22,5 dinara, ali Žarko Galetin iz Produktne berze tvrdi da su kupci vrlo rezervisani zasad i da je sasvim realno očekivati bolju cenu do kraja žetve.

– Konačna cena znaće se tek krajem jula, ali tržište se sada prilično uzdrmalo, naročito kada se zna da je zbog suše u mnogim zemljama prinos manji od očekivanog. Amerikanci i Rusi su, na primer, ove godine takođe podbacili što se tiče roda pšenice, tako da je došlo do neočekivanog rasta cene na svetskim berzama – kaže za Danas Galetin. On ističe da je realno očekivati poskupljenje hleba, ali da nije siguran kojim bi to tokom išlo. „Zavisi dosta toga i od robnih rezervi, da li će biti odlučeno da se otkupi deo roda, ali i u tom slučaju država ne može da spušta cene ispod tržišne“, napominje Galetin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari