Direktori poslovnih banaka, vlada i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski postigli su dogovor da spuste kamate korisnicima kredita u švajcarskim francima, piše Jutarnji list.


Prvi korak je da se smanje kamate, ali će natezanje, kako piše Jutarnji, trajati još ovih dana jer su u igri opcije od 0,5 do 1,5 postotnih bodova, do oko jednog postotnog poena, što znači da će kamata od, recimo, 5,5 odsto pasti na 4,5 odsto. Drugi korak je uvođenje poreza za banke na aktivu za kredite u švajcarskim francima, a koliki će taj porez biti, takođe još nije definisano.

Treći korak bio bi uvođenje kriterijuma za pomoć ugroženim dužnicima, onima koji su uzeli najviše 100.000 evra, na rok od najmanje 20 godina, koji su tim novcem kupili prvu nekretninu i koji svoj kvadrat nisu platili više od 1.900 ili možda 2.000 evra. Oni bi kredit otplaćivali prema kursu od šest kuna (0,8 evra) za švajcarski franak, kako je najavio Rohatinski, a ne 5,8 (0,78 evra) kako je predlagala Vlada. Četvrta tačka modela jeste da se svima koji ne ispunjavaju socijalne kriterijume takođe omogući olakšanje u otplati kredita fiksiranjem kursa, ali će se njima sva kursna razlika knjižiti kao dug, naravno uz kamatu, i platiće je na kraju otplate. Peti korak je da će svi ti modeli biti uneti u novi zakon koji bi jednako važio za valutne klauzule u švajcarskim francima, kao i za one u drugoj valuti. To znači da, ako jednog dana i evro skoči iznad podnošljivog nivoa, dužnici s kreditima u evrima takođe mogu računati na fiksni kurs i pomoć države u otplati, piše Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari