Hrvatski ekonomisti: Srbija nema ekonomski potencijal da prestigne Hrvatsku

Ostavite komentar


  1. Kao prvo Predsednik Vucic pricao o BIP cele zemlje sto okrenete pricu da je nesto pogresno reko kad nije. Najveci investitor u srbiji je nemacka, austrija a ne rusija, kina ali tacno je da ceo svet u srbiju investira tako i treba hvala bogu zivela srbija!

  2. Ukupni BDP govori o snazi ekonomije i ako tu prestignemo Hrvatsku znači da imamo jaču ekonomiju. No oni uporno govore o BDPu po glavi stanovnika i logično je da je njihov veći kad imaju manje stanovnika. Niko nije ni tvrdio da ih uskoro u tome stižemo.

  3. Ostavite hrvate cujte sta kaze profesor Zec gde je Srbija a to nigde a sa druge strane ne dolaze Iz Hrvatske da rade u Srbiji nego Srbi idu da rade u Hrvatskoj.

  4. …da se BDP računa po glavi stanovnika. A Vučićeve bajke služe njegovim neukim biračima, koji više veruju njemu nego vlastitom novčaniku.

  5. Ovo što Vučić govori je besmislica, jer poredi babe i žabe tj. ukupni BDP 2 zemlje sa različitim brojem stanovnika.
    Sa druge strane, hrvatski ekonomisti su izneli nekoliko lako proverljivih neistina.
    Najveći investitor u Srbiju je Nemačka i više nisu u pitanju samo motačnice kablova, već i razvojni centri i poslovi za visokoobrazovanu radnu snagu tipa Continental, ZF ili Siemens.
    Kinezi su preuzeli uglavnom hronične gubitaše (Smederevo i Bor) i time državu poštedeli ogromnih troškova, ali sa druge strane povećali zagađenje.
    Takođe, mislim da je zapravo Hrvatska sa postojećim modelom razvoja došla do vrhunca, jer se oslanjala previše na turizam. Od 2008 Hrvatska tavori i još se nisu vratili na BDP iz te godine.
    Uporedite IT industriju Srbije i Hrvatske i videćete da srpska ima 4-5 puta veći izvoz od Hrvatske – a upravo u ovoj grani su najveće mogućnosti za dalji rast.

  6. Ima dosta neistina u tekstu, prvo Vučić i sam priznaje da želi da Srbija prestigne Hrvatsku u ukupnom BDP-u, a tek kasnije po glavi stanovnika, drugo nije istina da su Rusija i Kina najveći investitori u Srbiji već su to Nemačka, Austrija, Francuska i Italija, treće Hrvatska u BDP, računa prihode od turizma koje ne računa ni jedna zemlja u svetu pa ni Srbija, kada bi oduzeli Hrvatskoj tih 6 milijardi prihoda imali bi već sad dosta manji BDP od Srbije.
    Na kraju neko je već napisao da je Hrvatska dostigla svoj maksimum naročito ako uzmemo u obzir ogroman pad stanovništva, Srbija će u narednih 10 godina vrlo lako dostići i prestići Hrvatsku.
    Naravno bilo bi dobro da i Hrvatska napreduje jer bi i Srbija brže napredovala.

  7. Zbog cega tolika uznemirenost? Vi ste najaci na svetu OK? Niko vas nikada nece prestici! Zadovoljni? Nije mi jasno zbog cega se ova tema provlaci kroz novine svaki dan? Bila je Ceska drzava jeftine radne snage tamo 90tih ali su sada duplo razvijeniji. Ako Srbija uspe da nastavi da dovodi firme porasce I primanja. Da li ce preteci HR nije vazno. Vazno je da mi razvijamo nasu drzavu. Vucica isto ne razumem. Zasto stalno pominje HR? Zasto ne gledamo u svoje dvoriste.

  8. čuj vala ovo haha. Ajde što Vučić se?e ok, ali da i ekonomisti tako se?u, nemam reči! Pazi ja sam samo zanat završio pa mi je ipak jasno, da je isto toliko bitno gde šta i koliko košta. Šta vredi Amerikancima 65000/glavi, kad plaćaju 2000 dolara da bi živeli u garaži!? Jadni li ste vi kad imate takve ekonomiste 🙂

  9. Hrvatska dobija pare iz EU fondova i pomoć u milijardama eura i zivi na tome… A Srbija ima realni BDP.. Ima samo 35 tona zlata a Hrvatska nema ni gram zlata znači nula..

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.