Ikea tera konkurente da spuste cene i podignu kvalitet

* Ko se ne prilagodi čeka ga katanac. U Rumuniji je nakon otvaranja prve prodavnice Ikea, prodaja ostalih radnji pala 45 odsto, u Hrvatskoj nešto manje, dok dolazak u Bugarsku uopšte nije poremetio tržište * Ikea će biti skoro isključivo uvoznik nameštaja u Srbiju, jer će na njenim rafovima biti proizvod samo jednog domaćeg proizvođača
Šta čeka srpske proizvođače nameštaja posle dolaska švedskog giganta

Ostavite komentar


  1. Da bi dosla Ikea morali su da uniste Simpo, koji pravi neuporedivo kvalitetniji namestaj. Moji prijatelji svedjani kazu da Ikeine proizvode kupuju samo mladi, kao prvi nametaj kada osnivaju porodice, znaci nekvalitetan uglavnom kineski namestaj. Ali zato smo izmestili naplatnu rampu , sto je nevidjeno ponizenje!
    Ikea ce ovde samo trgovati i eksploatisati radnu snagu, naravno preko agencija. Namestaj ce biti najgori iz njihove ponude. Da smo samosvesna nacija mi bi smo bojkotovali Ikeu i kupovali Simpov kvalitetan namesta i drugih domacih kvalitetnih proizvodjaca, a ima ih!

  2. Iz PKS-a pričaju kao da Ikea pravi nameštaj “full“ od drveta. Obična iverica i plastika, ništa više. Problem je što mi volimo da se pohvalimo a Ikea je kao stvorena za to. Već vidim neke meni poznate ljude kako pune kuću glupostima, jer je to Ikea. Nadam se da će podići kvalitet domaćih proizvođača a izvesno je da će radnici leteti.

  3. Ljudi ne kupujte njihovo djubre, vec kupujte od domacih pfoizvodjaca, kao sto su Simpo, Forma ideale, Jela,…

  4. Kupujte domace ,a najbolje iz fabrike namestaja Casa bella u Valjevu ,ciji je vlasnik upravo taj sekretar za industriju namestaja u PKS.ili neko iz familije, a to naravno nije sukob interesa.Da li je to moguce u Svedskoj?

  5. Mogu biti konkurentni zato što nikome nisu plaćali porez, osim prvi put ove godine Švedskoj, dakle, IKEA nije plaćala porez ni jednoj evropskoj zemlji osim prvi put ove godine Švedskoj!

  6. Generalno nasi proizvodjaci namestaja su se tek pre neku godinu popravili. Cene su bile astronomske a dizajn kao iz 80-tih i 90-tih. Ako ce ih natereti da se potrude oko kvaliteta rado ch kupovati domace. Evo npr Forma ideale, namestaj im.izgleda kao sa ce se svakog trenutka raspasti.

  7. Pozdrav iz Toronta
    Dragi zemljaci, Ikea prodaje jeftinu robu jako slabog kvaliteta… ovde to kupuje samo onaj ko mora, racunajuci da ce za par godina opet kupovati nov namestaj… a ako se budete selili, posle jedne selidbe taj namestaj je neupotrebljiv… Ovaj potez dovodjenja Ikei u Srbiju je po mom misljenju kontraproduktivan, zaposlicete stotinka prodavaca u Ikei a uzecete hleb stotinama proizvodzaca namestaja i njihovim snabevacima… znaci uvezli ste skart namesta, koji ce drzava stetocina AV da subencionise iz vasih dzepova.

  8. Dopustanje da IKEA dodje je jos jedna glupost srpskih vlastodrzaca. Umesto da pomognu svojim proizvodjacima, dovode konkurenciju koja nudi daaaleko slabiji kvalitet od onoga sto vec imamo.
    Kod IKEA-e su samo oklagije i daske za secenje od celog drveta. Sve ostalo je plastika, karon, iverica

  9. Ako dolazak Ikee znaci smanjene cena proizvodjaca namestaja onda pozdravljam njen dolazak. Zasto? Šest meseci obilazim prodavnice trazeci okrugli sto precnika 80 cm ( znaci bez mehanizma za razvlacenje i cistog drveta) i najevtiniji sto koji sam nasla je 18.000din. Ne biste verovali obicna najevtinija i najtanja ploca namestena na cetvrtaste nogare. Ne lici ni na šta a cena bas dobra

  10. Na koji nacin Ikea tera konkurente da podignu kvalitet? Strana firma kao i sve ostale dosla ovde zbog profita. Ako je slaba konkurencije njima jos bolje.

  11. IKEA namestaj za dnevnu sobu sam kupio pre 8 godina. Trosed je na razvlacenje, to znaci da se raspakuje svako vece. Jos nisam imao ni jednu primedbu,sem sto su presvlake vec pocele da blede a u prodaji nema taj dezen. Znaci te price o nekvalitetnom namestaju ovog proizvodjaca ne piju vodu.

  12. Lutra d.o.o. Dragomir Antonic ,savetnik, (bio zaposlen tada u SANU, etnolog) kum Mihajlovica iz Valjeva, koliko su oni kvalitetne bukve izvezli a secu nikom nisu platili.
    Bobo timber trade ltd. Hobert Office , Bay Roads P.P. Box 398 Bassetere, St. Kitts, direktor Dragan Drnjevic, Departmenr Sremska Mitrovica, Jaracki put. Ovo je firma bila jednog ministra iz SPS-a, ocistil su sume Morovica, Klenka, Kupinova ni cente nisu platili, sirovinu su u to vreme posekli, sad je i nema vise u dovoljnim kolicinama.
    ovo su podaci sa vizit karte sto su mi dali ovi idioti.
    Ovo djubre od coveka, Antonic se jos pojavljuje na R.beogradu i pise za onog lopova Vucelica, koliko je ovaj onomad uzimao ispod stola kao direktor RTS-a, za plasticne kasete, pune koverte maraka, s.franka su direktno nosene u Hilandarsku..

  13. "Kvalitet" ikea-e u Nemačkoj služi za sprdnju:"Nameštaj za jedno montiranje",jer se brzo raspada,zato se ne preporučuje seljenje!

  14. Za namestaj se namenjuje onoliko novca koliki mu je planiran rok zamene. Ne mislim da je platiti bilo sta vise nego sto je potrebno…ali sta ce mi namestaj koji ce trajati generacijama i koji se nasledjuje? Zelim da promenim ambijent svake cetvrte,pete godine bio taj namestaj skup ili ne.

  15. Za dolazak IKE-e su iskljucivi krivci domaci proizvodjaci, jer nisu se oglasavali godinama kao sto je to sada rekao vlasnik "Ktitor"-a da ce zaposliti 400 radnika, a da ce 7.000 radnika ostati bez posla. Kvalitet je daleko ispod kvaliteta naseg namestaja. Moj sin, arhitekta u Nemackoj, stolar amater, koji je za sebe sav namestaj izradio sam, kaze da je samo u pocetku kupovao kod IKE-e i da vise ne kupuje tamo nista, jer je kvalitet samo djubre. Cudi me da zbog tog djubreta valada hoce da unisti domace proizvodjace, a radnike baci na ulicu.

  16. Što se tiče Ikea domači proizvodjači treba da pozdrave. Nije im nikakva konkurencija. Ono što oni prodaju za 300e naši to rade za 100. Nemojte mi verovati ukucajte na guglu Ikea de tj nemačka i uporedite cene. Pa kod nas sve skuplje. Doduše kod nas su plate puno veće nego u Nemačkoj.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.