Imovina Dunav dobrovoljnog penzionog fonda dostigla je deset milijardi dinara, što je 40 odsto tržišnog učešća, broj članova fonda premašio je cifru od 83.000. Fond, koji je napunio osam godina, do sada je imao 31.650 jednokratnih isplata, u ukupnoj vrednosti od 2,2 milijarde dinara, a redovno isplaćuje 124 penzije.

Kako je juče rekao izvršni direktor Fonda Zoran Milivojević, primećuje se i rast broja članova koji sami sebi uplaćuju dopunske doprinose i kojih je sada 30 odsto u strukturi Fonda, dok preostalih 70 odsto čine zaposleni za koje novac uplaćuju njihovi poslodavci.

– S obzirom na ekonomske prilike u zemlji, izuzetan je uspeh dostići deset milijardi dinara imovine. Uprkos krizi i merama štednje, za poslednje tri godine, imovina Dunav DPF-a se udvostručila, a prosečna stopa prinosa u prethodnih pet godina iznosila je 11,11 procenata – rekao je Milivojević. Dunav penzioni fond je tokom prošle godine uvećao svoju imovinu za 11,23 odsto.

Fond najviše novca – 79 odsto ulaže u obveznice i trezorske zapise Srbije, 10 odsto drži na dinarskim računima, šest odsto u akcijama, četiri procenta u dolarima, a jedan odsto u nekretninama.

Kako je na predstavljanju rezultata objasnio Ivan Batinica, predsednik Investicionog odbora Fonda, Dunav je deo sredstava zadržao u dolarima, jer je uspešno predvideo rast ove valute u odnosu na evro. Dunav penzioni fond inače 88 odsto svojih sredstava drži u dinarima, osam odsto u evrima, a četiri procenta u dolarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari