Institucije ćute o radnicima na kineskom gradilištu 1Foto: Ivana Gordić Perc

U industrijskoj zoni u blizini Zrenjanina, na magistralnom putu ka Beogradu, daleko od očiju javnosti u nekadašnjim magacinima smeštena je još jedna grupa radnika koji rade na kineskom gradilištu fabrike pneumatika Linglong.

Novinarka Vojvođanskog istraživačkog centra Ivana Gordić Perc otkrila je njihovu lokaciju, i kaže da su fotografije nastale na ovom mestu kao i ono malo razgovora sa radnicima potvrdili sumnju javnosti da se oni nalaze u nedostojnim uslovima.

-Nisam imala problema na licu mesta, više su oni bili uplašeni nego ja. Kineski radnici nisu hteli da razgovaraju a Vijetnamski su pristali. Kažu da su uslovi loši, problem je puno radnika u malom prostoru, ima ih više stotina tamo. Koliko sam shvatila, Vijetnamci imaju tri obroka, dok to nije slučaj sa Kinezima.

Opet, Kinezi mogu da odu do prodavnice, po hranu i cigare a za Vijetnamce nisam sigurna. U svakom slučaju, svi su u hladnim prostorijama, bez dovoljno vode da se okupaju, pitanje je kako se uopšte leče i to može biti ozbiljan problem za sve nas – kaže za Danas Ivana Gordić Perc.

O smeštaju kineskih i ostalih radnika u Zrenjaninu govori se od 2019. godine, a građani često o svemu objavljuju fotografije na društvenim mrežama. Još u januaru 2020. godine Građanski preokret je podneo zahtev inspekciji rada da izvrši vanredni nadzor  na parcelama Penfarma i Rakić plasta, i između ostalog, proveri adekvatnost uslova za boravak u privremenim  objektima, a posebno njihovu protivpožarnu bezbednost.

Institucije su, do sada, na sve zahteve ostale neme. Prošlog meseca, nakon objavljivanja snimka gladnih radnika koji ubijaju životinju na gradilištu,  reagovao je sindikat “Sloga”koji je upozorio da su uslovi za kineske radnike u Zrenjaninu kao u srednjem veku i da je takav odnos prema ljudima nedopustiv.

-Prizori iz bivše fabrike mesa Bek, gde su šatorskim krilima i najlonima prekriveni kreveti a noćne posude ispod kreveta i stolova, nedostojni su čoveka. Vlast dopušta kršenje ljudskih i radnih prava – saopštio je sindikat Sloga.

O tome kako izgleda smeštaj kineskih radnika u Srbiji najbolje svedoče podaci da rukovodioci kineske firme, službenici i bolje plaćeni radnici iznajmljuju stanove i kuće u Zrenjaninu, dok je za fizičke radnike rezervisan kolektivni smeštaj van grada.

Pored starih magacina, smeštenih na ulazu u Zrenjanin koji su u vlasništvu nekih zrenjaninskih firmi, radnici angažovani na gradnji kinske fabrike smešteni su i u nekadašnjoj fabrici mesa Bek, ali u u halama proizvođača Rakić plast i Penfarm u industrijskoj zoni Jugoistok, kao i u hali kod nekadašnjeg brodogradilišta Bomeks, na putu Zrenjanin-Beograd prema Perlezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari