Osnovana pre četiri decenije „Zlatara Majdanpek“ bila je prva od tri fabrike koje su godinama činile Industriju za preradu metala Majdanpek i ne tako tako davno, pre petnaestak godina „Zlatara“ u Majdanpeku i Fabrika elektroproizvoda i Megaplast u Donjem Milanovcu zapošljavali su više od dve hiljade radnika i svojim proizvodima bila poznati i na zapadnom tržištu.

Danas, jedan od privrednih giganata opštine Majdanpek čeka otvaranje stečaja jer za 263 radnika Industrije za preradu metala Majdanpek nema prvog radnog dana u ovoj 2016. godini, s obzirom da je za njih poslednji dan u prethodnoj godini bio i poslednji dan u IPM. Naime, oni su se 31. decembra 2015. razduživali na svojim radnim mestima raskinuvši radni odnos u tom preduzeću.

Kao i njihove kolege jesenas, dobili su pripadajuće otpremnine prema socijalnom programu koje je 25. decembra odobrilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Za taj, poslednji u nizu sprovedenih socijalnih programa u majdanpečkoj Industriji za preradu nije se prijavilo svega petoro od 268 preostalih radnika, a za one koji su odlučili da idu odobreni socijalni program iznosio je nešto više od 160 miliona dinara.

Otvaranjem stečaja u ovom majdanpečkom preduzeću ukupan broj izgubljenih radnih mesta u ovoj opštini je značajno povećan. – Nažalost situacija sa IPM se nije odvijala onako kako smo mi u lokalnoj samoupravi priželjkivali i nadali se. S druge strane, mislim da tu još uvek nije sve završeno i da postoje šanse da se nađe rešenje za IPM – izjavio je predsednik opštine Majdanpek Dejan Vagner, po kome je gubitak svakog radnog mesta za svaku opštinu u Srbiji, time i za Majdanpek ogroman problem. Sa takvim stavom slaže se i predsednik Veća Samostalnog sindikata za opštine Majdanpek, Kladovo i Negotin Dejan Matejević, podsećajući na nemali broj izgubljenih radnih mesta u majdanpečkoj opštini samo u prošloj godini.

– Izgubljena su radna mesta u opštini, a bez povećanja broja zaposlenih u realnom sektoru. Ne treba zaboraviti da je bilo otpuštanja zaposlenih koji su proglašeni za tehnološki višak u Fabrici bakarnih cevi, pa IPM u kome je bilo 320 radnika, tako da smo 2015. završili sa oko 500 manje radnih mesta u privredi – rekao je Matejević.

Mada su ovogodišnji pokušaji privatizacije, objavljena su inače dva javna poziva za prodaju imovine sa više puta produžavanim rokovima, bili neuspešni, postoji nada privatizacije iz stečaja. Nezvanično, upućeni u situaciju kažu da su se poslednjih dana prošle godine pojavljivali potencijalni kupci, što mogućnost da će se Industrija za preradu Majdanpek ipak privatizovati, raditi i zapošljavati čini izvesnijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari