Isti poreski uslovi za frilensere još godinu dana 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Dan nakon što je Udruženje radnika na internetu predalo zahtev Vladi da se važeći model oporezivanja produži na naredne dve godine, Vlada je pristala na opciju da poreski uslovi važe do donošenja novog zakona.

Po završetku sastanka sa predstavnicima Vlade oglasilo se Udruženje radnika na internetu sa saopštenjem da je prihvaćen zahtev Udruženja da se važenje trenutnog poreskog rešenja produži do donošenja novog zakona, a najmanje još godinu dana. Oni su upozorili da važenje uslova iz Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji je usvojen u maju ove godine, prestaje da važi 31. decembra, te da je od izuzetne važnosti da u novom zakonu koji stupa na snagu 1. januara stoje isti uslovi.

„Vlada će na narednoj sednici u četvrtak predložiti amandman koji produžava važenje postojećih uslova na narednu godinu. Očekuje se da nove izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana budu usvojene u Skupštini sledeće nedelje“ saopštilo je Udruženje.

„S obzirom da je od prvog januara postojala pretnja da 18.300 dinara bude neoporeziv iznos, te da se onda računaju puni doprinosi i porez, ovaj predlog predstavlja uspeh. Nažalost, stvar još uvek nije rešena. Poreski model koji je trenutno na snazi produžen je za sada samo na narednih godinu dana“ rekao je Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu.

Iako je Udruženje predalo zahtev da se važeći model oporezivanja produži na naredne dve godine, Vlada je prihvatila da to važi do donošenja novog zakona. Kao što je ranije najavljeno, predstavnici Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera učestvovaće u radnoj grupi koja će izraditi predloge zakonskih rešenja.

„To pravno terminološki definisano znači da uslovi važe do kraja naredne godine. Ukoliko se desi ista situacija kao sada, po automatizmu trenutni model oporezivanja produžiće se u meri u kojoj bude neophodno da se donese Zakon“, zaključio je Pogačar, napominjući da je sledeći korak izrada novog zakona koji treba da definiše prava i obaveze radnika na internetu.

Podsetimo da je Vlada ranije prihvatila predlog da se normirani troškovi povećaju sa 43 odsto na 50 odsto uz dogovor da radnicima na internetu omogući upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza. Pored toga, usvojen je i Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje prilagođen Zakonu o porezu na dohodak građana.

Predlog države iznet 31. marta, da neoporezivi deo iznosi 32.000 dinara čime bi frilenseri koji mesečno zarađuju manje od 56.000 dinara bili oslobođeni finansijskih obaveza, iako je značio umanjenje zaostalih obaveza, otvorio je novi problem.

Problem se ogledao u tome što bi za naredni period bili ukinuti normirani troškovi i računao bi se samo neoporezivi deo od 18.300 dinara, što bi značilo da će na prosečnu frilensersku zaradu od 80.000 dinara, sabirajući dug i tekuće obaveze, radnici na internetu narednih 10 godina plaćati 40.400 dinara.

Poslednji predlog koji je još uvek na snazi sa produžetkom od godinu dana glasi da poresko oslobađanje za sve namete bude 32.000 dinara a normirani troškovi 50 odsto. Sva potraživanja Poreske uprave otpisuju se od 1. januara 2015. godine do kraja 2021. godine za sve frilensere koji su prihodovali do 64.000 dinara mesečno, dok su oni koji ovaj iznos prelaze u obavezi da izmire ranija poreska dugovanja bez kamate uz mogućnost isplate na rate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari